Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

"Львівська хвиля" завжди вміла відчути свою публіку, навіть у час війни

Працівники однієї з найрейтинговіших радіостанцій міста та Львівщини поділились досвідом про роботу з "тривогами", мілітарне музичне наповнення та завдання радіо в умовах воєнного стану.
Андріївський Анплагд 2018. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

З кінця лютого “Львівська Хвиля” не припинила своє мовлення ні на день. Андрій Великий, музичний редактор та ведучий, ділиться що музичне наповнення “Хвилі” суттєво змінилося. З початку війни станція повністю перейшла на мілітарну музику: 

“Львівська Хвиля” за свою довгу історію мала такі пісні (мілітарні – ред.), але в останні роки вони не були такими актуальними, як під час Майдану. Наприкінці лютого ми почали діставати усі ці композиції й транслювати їх в ефірі. Це якраз було дуже в тему”. 

Згодом буквально за кілька днів повномасштабної війни українські виконавці почали презентувати свої перші вже сучасні пісні. 

“Там “русский корабль” вже пішов, самі знаєте куди, в інтерпретації українського саундпродюсера Bakun, а також проєкт “Пацики з Франека” – були першими, хто почав робити мілітарні пісні. Потім вже покотилось. У нас взагалі війна народила стільки нової української класної якісної музики, шо я не раз в ефірі кажу: “А де ви всі були до війни? Ви десь ховалися?” До того ж ті виконавці – це люди з позицією, проукраїнські. 

Як виявляється, українська пісня може бути написана сучасною мовою в танцювальному стилі, чого дуже бракувало. Ми раніше завжди втрачали фору, бо українські пісні були трошки баладні, спокійні”, – каже Андрій Великий. 

У перші місяці весни слухачі “Львівської хвилі”, за словами музредактора, не хотіли слухати мажорної, веселої музики. Але в травні людська психологія почала змінюватись: на сумних піснях люди почали вимикати радіоприймачі. І суспільство попри війну, попри те, що відбувається, страшну трагедію в нашій країні, захотіло знову слухати веселу музику, додає Андрій Великий. 

Виконавчий директор та радіоведучий Влодко Лучишин каже, що станція швидко адаптувалась до реалій воєнного часу і переформатувала свою роботу. Зокрема йдеться про те, що змінилися теми про які треба говорити: 

“Відома програма “Без проблем”, яка розповідала про здоров'я, її величезний цикл присвятили ментальному здоров'ю людей. У ній йшлося про те, як боротися зі стресом, не піддаватися паніці та яким чином допомогти людям, що опинились в хронічному стресі”. 

Зважаючи на те, що величезна кількість людей були внутрішньо переміщені на захід країни, то це, за словами ведучого, було дуже актуально. 

“Ми зробили цикл програм, які називалися "Близько до серця", у межах яких ведучий з психологом розмовляли з людьми, яких безпосередньо торкнулася війна: переселенці, тимчасово переміщені, дружини, чиї чоловіки на передовій і поранені військові. Психолог допомагав цим людям зрозуміти те, що відбувається у їхніх душах та головах. У такий спосіб люди, які слухають ефір, теж очевидно могли впізнавати свої симптоми та давати собі з цим раду”, – ділиться Влодко.

За останні пів року кількість інформативного контенту значно збільшилась в ефірі львівської радіостанції. Попри офіційну інформацію від всіх структур, на "Львівську хвилю" повертається і розважальний контент, адже, як кажуть ведучі, на радіо має бути позитив. 

“Ми намагаємось тримати баланс, щоб люди були завжди в курсі про все, що відбувається. В ефірі лунає маса екстренних повідомлень, трансляція сигналів ДСНС, тобто ми офіційно маємо право вмикати сирени. Люди швидко знають точну інформацію, але попри те, ми намагаємося втримувати баланс і не нагнітати ситуацію, а навпаки — підтримати й хороший настрій, і патріотичний дух”, – пояснює Влодко Лучишин.

Андрій Великий додає, що радіо продовжує відчувати цільову авдиторію завдяки тому, що ставить себе на місце своїх слухачів. 

"Але водночас, коли якась така кризова ситуація, коли, до прикладу,  летять ракети, то, звісно, тут не до пісень: "Ой вечорниці, вечорниці", "Джонсонюк Борис". І нам моментально треба відчути публіку, нашого слухача. "Львівська хвиля" це завжди вміла робити. Бо ти сам є слухачем. Сьогодні ми знову витягуємо людей і не можемо знову бути зі сумом, бо маємо продовжувати працювати й жити. Тому музика і змінюється з нами", —  додав Андрій Великий.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ