Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Львівська мерія продовжує боротьбу за переведення стоматологічних клінік на госпрозрахунок

Апеляційний адміністративний суд підтримав рішення Галицького суду про скасування ухвали від 29.01.2015 року за номером 4268 «Про створення госпрозрахункових відділень стоматологічної допомоги дорослому населенню м. Львова». Місто готує касацію. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради з посилання на юридичне управління мерії.

Як зазначив Володимир Зуб, начальник управління охорони здоров’я, позиція суду є незрозумілою, враховуючи ситуацію, що за послуги у стоматполіклініках пацієнтам доводиться платити кошти.

«Галицький суд прийняв рішення про скасування ухвали «Про створення госпрозрахункових відділень стоматологічної допомоги дорослому населенню м. Львова». Ми подали апеляцію. Апеляційний адміністративний суд підтримав рішення Галицького суду. Ми готуємо касацію.

Для нас не є зрозумілим рішення суду щодо створення госпрозрахункових відділень. Такі відділення діють у багатьох містах України цілком успішно. В рішеннях Львівської міської ради жодним чином не обмежуються права мешканців міста на стоматологічну допомогу», - зазначила Гелена Пайонкевич, начальник юридичного управління ЛМР.

«В більшості обласних центрів та інших містах України стоматологічні поліклініки давно переведені на госпрозрахунок або в статус комунальних підприємств неприбуткових, або прибуткових. Законодавець дозволяє офіційні платні послуги в сфері стоматології. Ми всі говоримо про зміни, про реформування, про виведення з тіні грошей і цей маленький сегмент у Львові, де це можна було зробити, на жаль, блокується, хоча це безглуздо і неправильно. Всі обласні центри вже давно вивели це все з тіні і люди працюють легально, пацієнти легально платять і відповідно вони можуть вимагати якість. В нас це поки що йде через кишеню стоматологів. Ухвала міської ради передбачає бюджетне забезпечення дитячого населення та пільгових категорій: пенсіонерів, інвалідів, чорнобильців, учасників АТО тощо. І більше 30 млн грн, які зараз йдуть на утримання стоматполіклінік, могли би бути скеровані на утримання інтенсивної терапії дитячої лікарні  та палат інтенсивної терапії в інших установах, а також на ремонти шкіл, садочків, доріг тощо», - зазначив Володимир Зуб, начальник управління охорони здоров’я ЛМР.

Бюджет стоматполіклінік м.Львова на 2014 рік становив 26,95 млн грн, з них: фонд оплати праці – 23937,7 тис. грн. або 88,8%; медикаменти - 405 тис. грн. або 1,5%; - комунальні послуги – 752,6 тис. грн або 2,8%;  пільгове зубопротезування – 1 440 тис. грн або 5,3%; інші видатки – 421,9 тис. грн. або 1,6%.

Бюджет стоматполіклінік м.Львова на 2015 рік – 31,5 млн. грн., з них: фонд оплати праці – 27596,1 тис. грн. або 87,6%; медикаменти - 470 тис. грн. або 1,5%; комунальні послуги – 1118,8 тис. грн або 3,6%; пільгове зубопротезування – 1824 тис. грн або 5,8%; інші видатки – 499 тис. грн. або 1,6%.

У Львові є 4 комунальні стоматологічні поліклініки, штатна чисельність (за посадами) яких становить майже 1 тис осіб.

Нагадаємо, 29 січня 2015 року міська рада ухвалила створення з 1 липня 2015 року у комунальних міських стоматологічних поліклініках м. Львова госпрозрахункові відділення з надання стоматологічної допомоги дорослому населенню. Створення госпрозрахункових відділень у галузі стоматології дозволить зекономити бюджетні кошти, які можна скерувати на закупівлю обладнання та матеріалів для надання якісних послуг мешканцям, які користуються бюджетними послугами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ