Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівська облрада просить Одеську міськраду не допустити перейменування вулиці Липи Івана та Юрія

Депутати Львівської обласної ради ухвалили звернення до Одеської міської ради щодо недопущення перейменування вулиці Липи Івана і Юрія в місті Одесі. Також депутати запропонувати Яворівській районній раді та Винниківській міській раді підтримати це звернення, повідомила прес-служба Львівської облради

Як йдеться в заяві, депутатський корпус Львівської обласної ради обурений ситуацією, що склалася внаслідок прийняття історико-топонімічною комісією Одеського міськвиконкому рішення про перейменування однієї з вулиць міста, названої на честь видатних українських державних діячів – Івана та Юрія Липи.

«Титанічна діяльність родини Липи в ім'я майбутнього незалежної України, а також мученицька смерть Липи-молодшого є для нас блискучим прикладом беззастережної вірності своєму народові, - йдеться у заяві. - 19 серпня 1944 року лікар Юрій Липа був підступно захоплений підрозділами НКВС у с. Іваники Яворівського району на Львівщині, а на світанку наступного дня його по-звірячому замордовано.

Для нас, жителів Львівщини, імена родини Липи є особливо значущими, оскільки певний відтинок їхнього життєвого шляху пов'язаний із теренами нашого краю, що став для них другою малою батьківщиною. Івана Липа (помер 1923 року) похований у місті Винники, Юрій Липа (загинув у 1944 році) похований у с. Бунів (Яворівщина). Тому ми зробимо все, щоб не віддати на поталу шовіністам добрі імена славних синів українського народу – Івана та Юрія Липи.

Враховуючи вищенаведене, Львівська обласна рада наполягає на належному вшануванні титанічних постатей Івана та Юрія Липи, діяльність яких нерозривно пов'язана з Одесою, її українським культурно-освітнім життям. Адже вони були не лише громадськими діячами, але й великими державними мужами України.

Водночас закликаємо Вас, представників місцевого самоврядування, вжити всіх невідкладних заходів, щоб припинити антиукраїнську вакханалію, інспіровану окремими представниками місцевої влади в Одесі за останні роки».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ