Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівська залізниця покриває лише 12% витрат на приміські перевезення

Лише 12 копійок з кожної вкладеної гривні покривають доходи від приміських пасажирських перевезень на Львівській магістралі - повідомляє прес-служба Львівської залізниці. Катастрофічна збитковість приміських перевезень змушує залізничників шукати шляхи вирішення проблеми, зокрема порушувати питання про підняття тарифів.
За підсумками 2008 року залізничники отримали з місцевих бюджетів 20,160 млн. гривень відшкодувань за перевезення пасажирів пільгових категорій, що становить 99,5% від запланованого. Не повністю розрахувалися з залізничниками Тернопільська, Рівненська, Чернівецька та Закарпатська області. Львівщина компенсувала 100% коштів, а Волинська та Івано-Франківська області потішили перевиконанням запланованого.
Та навіть попри такі розрахунки приміські пасажирські перевезення залишаються для залізниці катастрофічно збитковими - говорять у „Львівській залізниці”. Лише у 2008 році збитки від перевезення пасажирів склали 342,5 мільйони гривень, тобто на 80,7 мільйона більше, ніж у 2007 році. Зокрема, збитки по Львівській області становлять за підсумками минулого року 103,8 млн. грн., по Тернопільській — 62 млн. грн., по Рівненській — 54,8 млн. грн., по Волинській — 24,6 млн. грн., по Івано-Франківській — 54,8 млн. грн., по Чернівецькій — 12 млн. грн., а по Закарпатській — 30,5 млн. грн.
Залізничники у 2009 році продовжують співпрацю з обласними державними адміністраціями щодо підвищення доходності приміських пасажирських перевезень шляхом підняття тарифів. Зокрема, із 13 січня 2009 року по Львівській, Тернопільській та Рівненській дирекціях залізничних перевезень введені в дію нові тарифи (підвищення на 15%). А з 01.02.2009 року підвищені тарифи погодили й Івано-Франківська та Чернівецька облдержадміністрації.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ