Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські екологічні активісти звинувачують чиновників у відмиванні грошей щодо зберігання отрутохімікатів

Серед усіх карпатських областей найбільша кількість отрутохімікатів зберігається у Львівській області – про це повідомив один з керівників журналістської просвітницької організації „Weti” Володимир Песляк. При цьому умови їх зберігання не відповідають вимогам екобезпеки, що призводить до виникнення надзвичайних ситуацій. Зокрема, Володимир Песляк розповів, що навесні 2006 року тріснули відразу чотири контейнери з отрутохімікатами у селі Сянки Турківського району. Причиною такого інциденту стало те, що контейнери є застарілими і не відповідають вимогам зберігання таких отрутохімікатів. Однак Львівське управління екології спробувало приховати цей факт. Про нього стало відомо лише завдяки польським журналістам.
„Схема контейнерної афери була проста – Міністерство екології закупляло залізобетонні контейнери для зберігання отрутохімікатів з гарантією на 50 років за неймовірними цінами - по 1000 доларів за штуку в київських виробників, у той час на Західні Україні є понад 150 бетонних заводів, в яких можна було купити і не транспортувати через цілу Україну”, – сказав Володимир Песляк.
Пестициди зберігаються у невідповідних нормах: приміщення напівзруйновані, розкрадають цеглу і через дощі отрутохімікати потрапляють у ґрунти та воду. Зараз у Карпатській зоні (Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська області) знаходиться понад 500 тонн отрутохімікатів, 20% зберігаються у незадовільному стані. Загалом по Україні – 12 тисяч тонн.
За його словами, представники організації „Weti” звинувачують Міністерство екології за незахищеність населення від отрутохімікатів. Екологічні активісти звинувачують екологічних чиновників у відмиванні грошей та нераціонально їх використання.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ