Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські хірурги видалили немовляті півкілограмову пухлину

Фото: Лікарня святого Миколая
Фото: Лікарня святого Миколая
Фото: Лікарня святого Миколая
Фото: Лікарня святого Миколая
1/2
Дівчинка народилася з такою ж півкілограмовою пухлиною як і її мама 32 роки тому. Хірурги дитячої лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова успішно прооперували новонароджену дівчинку із крижово-куприковою тератомою. Про це інформує ЛМР.

Лікарі повністю усунули ваду лише за одну операцію, тоді як мамі крихітки свого часу довелося витримати кілька втручань.

Маленька львів’янка Роксолана з’явилася на світ понад місяць тому з восьмисантиметровою пухлиною. Новоутвір виявили ще на 19-му тижні вагітності під час УЗД. Анастасію, маму Роксолани, ця новина дуже настрашила. Адже свого часу при народженні у неї теж діагностували крижово-куприкову тератому. Це пухлина, яка формується на тілі дитини ще в утробі, часто має великі розміри та стискає внутрішні органи. Єдиний метод лікування – хірургічне видалення.

Втручання Роксолані хірурги виконали на 10-й день після народження. Операція видалася складною, адже у дівчинки була тератома глибокого третього типу. Хірургам потрібно було одномоментно висікти утворення та виконати анопроктопластику, тобто відновити пошкоджені ділянки, з яких вирізали пухлину. Для таких крихіток дуже важливо виконати всі необхідні маніпуляції під час однієї операції, бо це знижує ризик ускладнень та скорочує період одужання. Хірургам усе вдалося, а на місці півкілограмової пухлини залишився лише акуратний шовчик.

«32 роки тому, коли я народилася з такою ж вадою як і у моєї донечки, мені виконали три операції. Я дуже хвилювалася. що так само буде і в Роксолани. Проте, на щастя, знайшла хороших лікарів і моїй дівчинці все зробили за одну операцію. Шовчик теж ідеальний – я дуже задоволена, бо в мене самої залишився чималий рубець», – розповідає мама крихітки.

Лікарі пояснюють, що змінилося за понад 30 років у лікуванні крижово-куприкових тератом.

«Раніше, через обмежені методи діагностики та брак потрібного інструментарію, видалення тератом проводилося у декілька етапів, а після операції залишався великий рубець. Тепер у нас є більше можливостей для найточніших обстежень. Якщо дитинка народжується в нашому пологовому відділенні при лікарні, то ми ще на етапі вагітності вже складаємо план майбутнього втручання. І одразу після появи немовляти на світ ним вже починають опікуватися всі необхідні профільні спеціалісти. А сучасні технології дозволяють виконати всі необхідні етапи під час однієї операції: видалити утворення та виконати пластику. І наслідки від такого раннього втручання жодним чином не турбуватимуть дитину у майбутньому. На рахунку наших лікарів уже сотні таких успішних втручань», – пояснює хірургиня дитячої лікарні святого Миколая Галина Курило.

До слова, те, що і мама Анастасія, і її донечка Роксолана народилися з однаковими пухлинами, не спадковість, а просто збіг. Така патологія зустрічається в одного з 35000 новонароджених. Тому спеціалісти вкотре нагадують: крижово-куприкова тератома не є показом до переривання вагітності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ