Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Львівські науковці: дефіцит бюджету у 60 млрд грн – це дуже оптимістично

Прогнозований дефіцит державного бюджету у розмірі 60 млрд грн або ж 3 % ВВП львівські науковці вважать невиправдано оптимістичним. Про це йшлося учора, 15 січня, під час громадського обговорення державного бюджету на цей рік у Львівській облраді.

Доктор економічних наук Ольга Крайник зазначила, що у державному бюджеті окрім задекларованого дефіциту у 60 мрд грн закладено і дефіцит прихований. Йдеться про боги «Нафтогазу» і державні гарантії. На думку науковця, реальний дефіцит становитиме близько 7-8  % ВВП. Є загрози ще більше залізти в борги, невиконання бюджету і проблем з казначейством, які були торік.

Невиконання бюджету прогнозує і професор Інститут регіональних досліджень Віктор Борщевський.

«Влада розробила бюджет ірраціональний, який не реагує на те, що відбувається в країні, на те, що стався фактично соціальний вибух. Замість розвитку економіки влада посилює свої органи управління і міліцію. Думаю, цього року невиконання буде суттєвим, субвенції не надходитимуть у регіони. Будуть проблеми з реалізацією економічної політики, але це дасть шанс на місцях шукати інструменти економічної політики поза бюджетом», – сказав він.

Натомість представник Банківського інституту, доктор економічний наук Олексій Другов наголосив на щорічному зростанні боргів за зовнішніми запозиченнями.

«Зовнішні запозичення здійснюються нецільовим методом. Гроші йдуть не на розвиток економіки, а на покриття боргів із зарплат і пенсій», – сказав він.

Економісти наголошують, що схожа ситуація спостерігалася у Греції, – нині країна накопичила боргів, що перевищують 100 % ВВП.

Фото - coolidea.ru.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ