Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські скаути занепокоєні засміченням озера Синевир

Федерація Скаутів «Галицька Русь» звернулася до міністра охорони навколишнього природного середовища України Василя Джарти та голови Закарпатської обласної державної адміністрації Олега Гаваші з вимогою врятувати озеро Синевир (Міжгірський район Закарпатської області) від сміття.

До такого кроку скаутів спонукала картина, яку вони побачили під час щорічного краєзнавчого походу до „Морського ока Карпат” – озера Синевир, де незадовго до цього відбувся фестиваль. „Гори, без перебільшення, гори сміття, яким і на третій день після завершення фестивалю були закидані береги озера та яке фізично не встигали збирати кілька працівників НПП. Пляшки, упаковки від кондитерських виробів та інших продуктів, брудні пластикові стаканчики, які вітер жбурляв в крижану та абсолютно прозору воду і які лежатимуть на дні десятиліттями, навряд чи прикрашаючи озеро та збільшуючи кількість форелі в його водах. А ще – витоптана трава, кілька десятків вбитих в землю стояків для лавочок, поламані перила на екологічній стежці, перелякані децибелами гучної музики лісові птахи та тварини. За оцінками очевидців заходу,  учасниками фестивалю були понад 5 тисяч осіб, а оцінюючи кількість залишеного сміття – понад 10 тисяч літрів, можна припустити, що гостей було ще більше”, – йдеться у скарзі.
Скаути просять створити міжвідомчу комісію, з залученням спеціалістів Контрольно-ревізійного управління, яка б перевірила доцільність проведення фестивалю такого формату на території унікальної пам’ятки природи. Під час перевірки, зокрема, просять з’ясувати, хто з організаторів фестивалю персонально відповідав за дотримання учасниками фестивалю правил поведінки на озері. Молодь також пропонує видати заборону на одночасне відвідування озера Синевир великою (понад 300 осіб) кількістю туристів та на проведення на території озера будь-яких чисельних і гучних розважальних заходів, що можуть завдати шкоду заповіднику. А в разі відсутності практичної реакції на їх скаргу обіцяють звернутися в прокуратуру.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ