Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські виші геть-чисто окупували пільговики

Однією з найбільшіших проблем цьогорічної вступної кампанії залишається велика кількість пільговиків. Подекуди у львівських вишах пільговики претендують більше ніж на половину місць держзамовлення, а відтак випускники, що отримали високі бали ЗНО, займають далеко не найвищі місця у рейтингах. Про це сьогодні під час прес-конференції у Львові повідомили члени Товариства Лева Оксана Чабан та Людмила Роман.

За словам Оксани Чабан, у Львівському національному університеті на юридичному факультеті є 125 місць держзамовлення, а документів від пільговиків – 70. Відтак, випускник, який набрав 400 балів за результатами ЗНО, буде лише на 71-му місці.

 

«У Києві ця проблема стоїть ще більш гострою. В Національному університеті імені Шевченка кількість абітурієнтів-пільговиків на певні спеціальності перевищує кількість місць держзамовлення. Ректор просить міносвіти надати їм додаткові місця за рахунок непопулярних спеціальностей», – каже вона.

 

Право на пільговий вступ до вишів  мають діти-інваліди, діти-сироти, переможці загальноукраїнських олімпіад, діти шахтарів. Цьогоріч скасували пільговий вступ за станом здоров`я. До приймальних комісій  такі абітурієнти подають тільки довідки, правдивість яких члени комісії перевірити не в стані. Єдиною умовою вступу для абітурієнтів пільгових категорій є набрати по 124 бали з двох предметів під час ЗНО.

 

«Навіть попри те, що пільговик майже гарантовано вступає до вишів, вони однаково подають документи на кілька спеціальностей, ускладнюючи роботу приймальним комісіям», – каже Людмила Роман.

 

За словами членів Товариства Лева, вони направлятимуть свої пропозиції та зауваження по ступній кампанії до Міністерства освіти. Серед іншого будуть і прохання впорядкувати систему вступу для пільговиків.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ