Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівських депутатів обурило інтерв'ю Януковича ИТАР-ТАСС

Сьогодні, 22 березня, під час засідання сесії Львівської міської ради депутат від ВО "Свобода" Богдан Галайко зачитав заяву фракції з приводу висловлювань Президента України Віктора Януковича щодо другої державної мови, які суперечать ст. 10 Конституції України, яка закріплює статус української мови як єдиної державної.

Подаємо текст заяви:

"Резонансне інтерв'ю Президента України В.Януковича інформаційній агенції ИТАР–ТАСС напередодні візиту до Москви містило низку заяв, що суперечать Статті 10 Конституції України, яка закріплює єдиний державний статус української мови. Різко негативна реакція українського суспільства незалежно від регіональних та культурних особливостей свідчить про єдину консолідовану позицію громадян України на користь недопущення подальшої політики русифікації держави. Всеукраїнське об'єднання "Свобода" заявляє про намір рішуче відстоювати конституційний лад України, основи державного суверенітету та національні права державотворчого українського етносу.

"У цьому зацікавлена ​​Україна, в цьому зацікавлені люди, в цьому зацікавлене ​​населення, яке розмовляє в основному двома мовами – українською та російською", – зазначив Янукович. Він визнав, що "були періоди часу в державі, коли допускалися перекоси в мовних проблемах". Проте зараз, переконаний Янукович, цієї проблеми в Україні не існує і те, що "зараз пропонують люди для того, аби нам не розпалювати це знову питання, яке виникає від виборів до виборів, потрібно це питання відрегулювати". Вочевидь, йдеться про одіозні антиукраїнські законопроекти С. Ківалова і В. Колєсніченка "Про засади державної мовної політики" та майже повністю ідентичний законопроект "Про мови в Україні" Єфремова – Симоненка – Гриневецького, який негативно оцінили не лише профільні комітети Верховної Ради України, парламентська опозиція, українські наукові інституції і громадські організації, а й Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин та експерти Венеціанської комісії. Синхронність озвучених намірів змінити основи конституційного ладу в Україні з переговорами із керівництвом недружньої держави на догоду її інформаційно-культурній парадигмі є ознакою психологічної та моральної капітуляції В. Януковича.

Разом з тим, оприлюднені мас-медіа фрагменти інтерв'ю Януковича наводять на думку про успішну інформаційну операцію російської влади, кількаразово підсилену браком патріотизму та професіоналізму з боку глави української держави. Центральна державна інформаційна агенція Російської Федерації відображає офіційну політичну позицію російського уряду, глави держави та владної російської політичної еліти. Чітко заакцентована російською агенцією теза про намір надати російській статус другої державної мови в Україні дотепер не була спростована Президентом України та свідчить про прийняття політичного порядку денного, нав'язаного російською стороною.

Особливо показовим є посилання в тексті інтерв'ю на норми Європейської хартії про регіональні мови або мови меншин, що не ратифіковані законодавчим органом Російської Федерації через асиміляторську та імперську політику щодо національностей та етносів, які населяють цю державу. Незнання цього факту характеризує рівень підготовки глави української держави до візиту та переговорів з керівництвом Російської Федерації".

Наприкінці сесійного засідання депутати 64 голосами підтримали цю заяву.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ