Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Реформа медицини: Лікарям планують платити за кожного пацієнта

Головний лікар Львова Володимир Зуб пояснив суть медичної реформу, яку планують впровадити впродовж 2017-2018 рр.

«Суть реформи полягає у зміні принципів фінансування.  У 2017 році це має відбутись на первинній ланці, на рівні сімейних лікарів. А з 2018 року – на рівні стаціонарів. От уявіть, лікар ще нічого не зробив: не проконсультував, не постав діагноз, не вилікував чи взагалі не прийшов на роботу, проте від держави він все однак отримує гроші.

У Львові цього року 81%  коштів, передбачених на медичну сферу, вже відклали на виплату заробітної плати. На думку профільного міністерства, це несправедливо. Адже треба платити за ту роботу, яка виконана. Якщо пацієнт йде до лікаря, то це оплачується, якщо нема пацієнта, то і нема за що платити.

Тому планується запровадити механізм оплати роботи лікаря за кожного пацієнта. Впровадження нового механізму – це тривалий процес.  Передбачається, що пацієнт писатиме заяву, в якій зазначає обрану лікарню і лікаря. Далі заяву вносять в єдиний електронний реєстр.  Новостворена Національна служба з охорони здоров’я, яка є розпорядником коштів, перераховує гроші на медустанову, залежно від кількості заяв.

Тобто, якщо до лікаря прийшло дві тисячі пацієнтів, то він отримає більшу зарплатню, аніж той лікар, до якого прийшло десятеро», – повідомив Володимир Зуб.

Додамо, що наразі цей механізм не підтверджений нормативно-правовими актами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ