Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівський дослідний нафтомаслозавод та гудронні озера можуть ліквідовувати до 10 років

Сума кредиторської заборгованості ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» на сьогодні становить 23 млн грн. Нині на цьому підприємстві, яке відповідно до судового рішення має бути ліквідовано, триває оцінка майна, на яке накладено арешт. Оскільки підприємство належить до особливо небезпечних, то процедура його ліквідації може тривати від 5 до 10 років. Вона ускладнена тим, що при цьому слід буде утилізувати приблизно 150 тис. кислих гудронів, які перебувають на балансі підприємства. Про це сьогодні, 22 квітня, у коментарі Гал-info повідомив арбітражний керуючий Володимир Коляда.
Зокрема, йдеться про кислі гудрони, які зберігаються на Грибовицькому сміттєзвалищі і містять токсичні речовини. Ці відходи нафтопереробного виробництва сюди звозили протягом 30 років. За словами Володимира Коляди, проблема гудронів дуже складна. Протягом багатьох років академічні і прикладні інститути намагалися її розв’язати, однак прийнятного проекту так і не було вироблено. Один із головних варіантів, який нині розглядається, – це утилізація гудронів за бюджетні кошти. Приблизна вартість таких робіт – 30 млн грн.

Також Володимир Коляда зазначив, що в Європі за утилізацію 1 тонни кислих гудронів платять 200 євро.

Додамо, що на Грибовицькому сміттєзвалищі тепер налічується три озера гудронів– одне мале і два дуже великих. При цьому останнім часом зафіксовано різке пониження рівня гудронів у цих збірниках. Відтак, Жовківська районна рада вдарила на сполох, мовляв, гудрони проникають в землю і можуть забруднити водоносні горизонти. Як результат, ухвалено рішення 1 липня закрити сміттєзвалище, яке давно вже вичерпало свій ресурс. Нагадаємо, що Грибовицьке сміттєзвали вже закривали безліч разів, але нового місця під полігон для сміття в області так і не знайшли.

Довідка.
Грибовицьке сміттєзвалище розміщене поряд із селами Великі та Малі Грибовичі, Збиранка, Колонія, Малехів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ