Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівський Євромайдан: три господині на одній «кухні»

Львівський Майдан не об’єднав, а розділив і розсварив політичні, громадські, студентські середовища. Львів’янам не вдалося утримати єдине громадське об’єднання «Євромайдан», яке б координувало свою роботу з Києвом і організовувало спільні акції. Чому так сталося у місті, де люди першими піднялись за європейський рівень країни? Чому активні учасники майдану відкинуті від формування об’єднання?

На одному проспекті у Львові у ці різдвяні дні дві сцени. Одна – Євромайдану,  навпроти – міська для святкових заходів. Вертепи ходять від сцени до сцени. І ті ж самі люди обслуговують технічно ці два майданчики. Важко зрозуміти львів’янам необхідність у двох сценах, як і те, що відбувається у різних середовищах довкола самого львівського Майдану.

На сьогодні утворилось три об’єднання: «Євромайдан», куди входять представники політичних партій, зокрема ВО «Свобода», молодіжних організацій; Народне об’єднання «Майдан», куди входить студентська рада, керівництво Франкового університету, представники УДАРу, «Зарваницької ініціативої» екс-парламентаря Тараса Стецьківа;  «Європейський вибір», громадські активісти якого не поділяють участь партійців в об’єднанні і створили окрему структуру.

Софія Федина, яка від першого дня була ведучою Євромайдану у Львові,  входить в організацію «Майдан», вважає, що не можна об’єднати партії, молодіжні, студентські організації в одну структуру.

«Ми вже об’єднались у робочу групу всеукраїнського об’єднання «Майдан», напрацьовуємо простестні заходи і «Майдан» має найбільший потенціал. Нехай буде три організації, але нехай покажуть свою роботу, а тоді вже  можна говорити, хто правий. Мала б бути партійна, студентська, пенсійна, вулична і таке інше, всі мали б групуватись, а не в одну партійну структуру, так як це спущено Києвом, за партійним шаблоном», – каже Софія Федина.

Роман Брезіцький, учасник об’єднання «Євромайдан», помічник на громадських засадах народного депутата від «Батьківщини» Степана Кубіва каже, що легітимною залишається Координаційна рада при Львівській облраді, яка співпрацює з київськими штабом.

«Оргкомітет громадського об’єднання «Майдан» я не засуджую, але ми не розуміємо їхнього рівня легітимності. Ми хочемо їх зрозуміти, напрацюйте свої проекти, потім увійдете у формат «Євромайдану». Координаційна рада не сприймає їхньої легітимності. Бо окрема група створює свої додаткові напрацювання, це не зле, але це радше відбувається у неформальній площині», – наголосив Роман Брезіцький.

У Львові важко об’єднатись в одну організацію, бо багато груп впливу, середовищ, ініціативних лідерів і  неформальних структур, пояснює поділ Роман Брезіцький, і сподівається, що з часом таки з’явиться одна легітимна структура.

Водночас серед експертів побутує думка, що розкол у Львові спричинений тим, що політики намагаються реанімувати свої низькі рейтинги через імідж Майдану, політичні сили хочуть використати громадський спротив для майбутніх президентських виборів.

Студентка Софія Сеник, активна учасниця львівського та київського Майданів, не входить у жодне об’єднання. Вона не розуміє, чому відбувається поділ на організації у час, коли, по суті, Майдану не чути і потрібно передусім проводити акції, а не шукати місцевих лідерів.

«Хто є львівські студенти? Чи ті, що робили Євромайдан, як я і стоять досі, чи ті, хто є формальні студенти, студентська рада, яка увійшла в організацію «Майдан». Всі люди, які туди входять, це студентська рада Львова, яка не долучалась до Євромайдану, все зводилось до того, що вона виводила людей на вулицю. Насправді прості студенти виводили людей, ми спочатку не ділились на політиків, громадських діячів, гадаю, що немає чим займатись і почали ділитись. Спочатку було прохання студентів, щоб політики не піарились. Це нас і об’єднувало. Студенти входять у різні середовища.  Координаторів можна назвати багато, але що вони роблять, окрім гучних заяв. Краще б долучались до Майдану у Києві», – зауважила Софія Сеник.

Якщо є спільна ідея, то не припустимо ділитися на окремі групи, створювати додаткові об’єднання, що ускладнюють спілкування та координацію дій, переконана студентка зі Львова Софія Сеник.

11-12 січня у Харкові заплановано з’їзд організаторів Євромайдану України. Можливо, на цьому зібранні буде чітко окреслено подальші дії майданівців. Бо в іншому випадку все відбудеться як у класичній сімейній драмі з кількома господинями на одній кухні.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ