Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Львівводоканал" незаконно відмикає воду – Громадський форум Львова поскаржився в прокуратуру

Громадський форум Львова звернувся до прокуратури Львова зі скаргою на незаконні дії ЛМКП «Львівводоканал», яке минулого тижня незаконно, на думку активістів ГФЛ, від’єднало 20 будинків від послуг водопостачання та водовідведення. Про це сьогодні, 2 березня, під час прес-конференції у Львові повідомив депутат Львівської міської ради Теодор Дяків.

За словами Т. Дяківа, ГФЛ такі кроки "Водоканалу" розцінює як скоординовані дії влади в особі міського голови, райадміністрацій та комунальних підприємств проти ОСББ та ЖБК, адже саме їхні будинки було масово відключено.

Як зазначив юрист Родіон Вихованський, відключення від водопостачання було проведено з грубим порушенням законодавства – без рішення суду та попереднього ведення претензійної роботи. Перш ніж відключати будинки від водопостачання, "Водоканал" мав провести із боржниками листування, розглянути шляхи реструктуризації боргу, і лише на основі рішення суду відключати цілі будинки від води. Таким чином, Водоканал порушив умови угоди, укладеної з ОСББ чи ЖБК.

Теодор Дяків також наголосив, що саме небажання "Львівводоканалу" брати на себе функцію виконавця послуг – тобто збору коштів за надані послуги із водопостачання – призвело до критичної ситуації із заборгованістю за воду мешканців, об’єднаних в ОСББ чи ЖБК. Своєб чергою ОСББ та ЖБК через відсутність юрвідділу та коштів на ведення претензійної роботи не може «вибивати» борги зі споживачів. До того ж, вважає депутат, частина боргу є штучно створеною.

Отож ГФЛ вважають, що заклик міського голови до львів’ян об’єднуватися в ОСББ є відвертою бутафорією і має суто декларативний характер. «Чому влада з одного боку стимулює мешканців до створення ОСББ, а з іншого – тисне. Чому ОСББ вимикають від послуг цілими будинками, а комунальні будинки – поквартирно? Що у нас – Гуляйполе, а Садовий – Махно? Що хочу, те роблю? ГФЛ цього не дозволить», – заявила активіст ГФЛ Любов Качмар, яка водночас є головою правління ЖБК №152.

Своєю черго Дяків додав, що "Львівводоканал" сьогодні є заручником керівництва міста, а саме: Андрія Садового, Олега Синютки та Юрія Гольця. Депутат закликав оскаржувати їхні дії з погляду неналежного виконання посадових обов’язків.

Довідка.

Львівський апеляційний господарський суд постановою від 20.11.2007 р. підтвердив законність рішення №365, в якому зазначено: власники житлових будинків, що не належать до комунальної власності, мають право укладати договори на надання житлово-комунальних послуг з львівськими комунальними житлово-експлуатаційними підприємствами.

Такої ж думки дотримується і АМКУ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ