Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Львівводоканал», «Збиранка» та ще 4 підприємства Львівщини увійшли до сотні найбільших забруднювачів довкілля

До „Переліку 100 об'єктів, які є найбільшими забруднювачами довкілля в Україні”, входять 6 підприємств львівської області – Добротвівська ТЕС, державне підприємство „Львіввугілля”, управління магістральних газопроводів „Львівтрансгаз”, Львівське комунальне підприємство "Збиранка", Роздільське державне гірничо – хімічне підприємства „Сірка”, Львівське міське комунальне підприємство „Львівводоканал”, повідомили в управлінні охорони навколишнього природного середовища у Львівській області.

УМГ „Львівтрансгаз”: у 2010 р. обсяги викидів в атмосферне повітря забруднюючих речовин зменшилися на 21,9% у порівнянні з 2009 р. Тобто простежується тенденція до скорочення викидів забруднюючих речовин у 2010 році на 6,49 тис. тонн. Зниження викидів відбулося в основному за рахунок: зменшення емісії метану через ущільнення, штоки, фланцеві з’єднання при технологічних операціях; капітального ремонту магістральних газопроводів; підтримання оптимального режиму згоряння на КС, котельнях, підігрівачах; використання ущільнюючих паст на кранах та зсувах; проведення контрольних перевірок і ремонту свічних кранів; зменшеній кількості вимушених зупинок ГПА; проведення перевірок на герметичність ємностей паливно – мастильних матеріалів.

ДП „Львіввугілля”: обсяги викидів в атмосферне повітря забруднюючих речовин протягом 2010 р. збільшилися на 51,4% у порівнянні з 2009 р. Кількість забруднюючих речовин зросла на 10,9 тис. тонн тому, що у 2010 році згідно нових дозволів на викиди у перелік забруднюючих речовин внесли метан, який не був внесений у цей перелік в 2009 р. З метою зниження викидів окислів азоту, двоокису сірки та оксиду вуглецю на ДП „Львіввугілля” проводилися систематичні еколого – теплотехнічні випробування котлів при зміні нижчої теплоти згорання палива більше ніж на 10%, проводилася очистка економайзерів. Для зниження викидів пилу (золи) на даному підприємстві проводилася очистка циклонів, котлів від вловленого пилу, двічі на тиждень перевірялася герметичних пилевивантажувальних пристроїв.

Добротвірська ТЕС: у 2010 р. в порівнянні з 2009 р. простежується зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря на 18,3%, це на 8,77 тис. тонн. Зменшення викидів пояснюється тим, що на підприємстві була проведена реконструкція золовловлювальної установки котлів типу ТП-10 шляхом встановлення емульгаторів. Також на підприємстві здійснено ремонт комплексних очисних споруд побутової каналізації, насосних станцій і каналізаційних мереж, артсвердловин та очисних споруд водозабору, ремонт та нарощування огороджуючих дамб золовідвала Добротвірської ТЕС та заміна зношених золошлакопроводів.

ЛКП „Збиранка”: обсяги розміщення відходів у 2010 р. зменшилися на 3,6%, що на 52,0 тис. м3 менше, ніж у 2009 р. З метою зниження негативного впливу міського полігону твердих побутових відходів на довкілля підприємством у 2010р. за кошти міського бюджету в сумі 500 тис. грн. завершено будівництво станції очистки інфільтрату, на даний час проводяться пусконалагоджувальні роботи. У 2010 р. проведені дослідження впливу міського полігону твердих побутових відходів на довкілля та на прилеглих до нього територіях.

На балансі Роздільського ДГХП „Сірка” станом на 01.01.2011р. знаходиться понад 3,0 млн. тонн фосфогіпсів, 6,7 тис. тонн вапняково – сірчаних відходів. З метою зменшення негативного впливу відходів виробництва на довкілля на даному підприємстві виконуються заходи згідно проекту „Ліквідація сірчаних кар’єрів, відновлення екологічної рівноваги і ландшафту в зоні діяльності Роздільського ДГХП „Сірка”.

ЛМКП „Львівводоканал”: у 2010 р. обсяги скидів у р.Полтва зворотних вод після каналізаційно – очисних споруд м. Львова зменшилися на 2,0%, що на 3,21 млн. м3 менше, ніж у 2009р. Зміни відбулися за рахунок зменшення забору води з підземних джерел. Обсяги скидів в р.Полтва забруднюючих речовин після КОС м.Львова у 2010 р. зросли на 0,598 млн.м3 у порівнянні з 2009 р. Обсяги утворення відходів та їх розміщення у 2010 р. зменшилися на 5,7 %, що на 3,24 тис. тонн менше, ніж у 2009 р. З метою зменшення негативного впливу об’єкту на довкілля проведено капітальний ремонт вторинного відстійника ПВР – 40 №10, ремонт гідроелеваторів, здійснено капітальний ремонт та запуск в експлуатацію каналу пісколовок №3 майданчика КОС 1, капітальний ремонт насосу Flygt № 5 в головній насосній каналізаційній станції. На підприємстві втілений „Проект водопостачання та обробки стічних вод м.Львова”, який фінансувався за рахунок кредиту Світового банку, гранту уряду Швеції та коштів міського бюджету.

Водночас в управлінні стверджують, що протягом 2010 р. основні забруднювачі зменшили екологічний тиск на довкілля.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ