Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Львів'яни просять врятувати давні мури костелу, які виявили археологи на пл. Галицькій

На сайті Львівської міської ради львів'янин Михайло Масюк зареєстрував електронну петицію у якій просить владу міста врятувати мури давнього Львова виявлені під фонтаном "Кульбаба", повідомляє Гал-інфо.
Розкопки на площі Галицькій у Львові. Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

У петиції сказано: "Під час реконструкції фонтату "Кульбаба" на площі Галицькій було виявлено мури давнього Львова, а саме: фундаменти храму Воздвиження Чесного Хреста, який датують 1530-м роком, який знаходився перед Галицькою брамою та давню дорогу. В цивілізованих країнах, коли виявляють такі пам'ятки, їх зберігають накриваючи зверху прозорим міцним склом. У випадку будівництва нового фонтану виявлену пам'ятку заллють бетоном".

Фонтан на кістках та зруйнована церква: скандал на площі Галицькій

Дата початку збору підписів: 

До кінця збору підписів залишилось: 

Додамо, що для розгляду петиції необхідно, аби вона набрала 500 голосів. Станом на 9 липня петицію підписали 8 осіб.

У центрі Львова археологи виявили фрагменти кераміки ранньозалізного часу

Як повідомляло Гал-інфо, наразі відомо, що археологічні дослідження на пл. Галицькій триватимуть до 15 липня, однак археологам потрібно більше часу, аби дослідити віднайдені об'єкти.

Додамо, що археологічні дослідження від самого початку не були передбачені проектом реконструкції фонтану «Кульбаба» на площі Галицькій. 

Наразі науковці виявили відразу кілька цікавих об’єктів. Зокрема, давні мури, що є фундаментом костелу Воздвиження Чесного Хреста. Знахідка свідчить про те, що це була не маленька капличка, а великий костел.

Нагадаємо, що костел Воздвиження Чесного Хреста був споруджений навпроти Галицької брами до міста. Його побудували у 1530-х роках, а розібрали наприкінці XVIII ст. разом з міськими укріпленнями. Відомо, що при церкві був невеликий цвинтар.

До найраніших знахідок, що датуються XIV ст, також відносяться металеві цвяхи, перстень і монету часів Людовика Угорського, або Казимира ІІІ.

Також археологи знайшли два фрагменти дерев’яного мощення. Археологи припускають, що це може бути частина давньої дороги, що вела у місто. Однак знахідка ще потребує вивчення.

Окрім цього на ділянці, в межах території костелу, вже знайшли рештки близько 10 осіб. Частина поховань - у правильному анатомічному положенні, в дерев’яних трунах. Деякі орієнтовані на схід, що може свідчити, що це поховання священиків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ