Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Львовом пройшла хода звіздарів

Цьогорічну програму святкування Різдва у Львові традиційно доповнює фестиваль «Спалах Різдвяної звізди». Сьогодні, 8 січня, звіздарі урочистою ходою пройшли центром міста і виступили на сцені біля головної львівської ялинки. Міський голова Львова нагородив звіздарів братів Новаків «Золотим гербом», повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Сьогодні, 8 січня, традиційно відбулася «Святкова хода звіздарів» центральними вулицями Львова. Хода рухалася площею Ринок і завершилася на ярмарковій площі біля Оперного театру. До львівських звіздарів долучилися звіздарі із Івано-Франківська, Стрия, Городка, Соснівки і Сімферополя. Як уточнила Надія Дзвоник, завідувач етно-культурологічного відділу Музею народної архітектури і побуту «Шевченківський гай», загалом в ході взяло участь понад 60 звіздарів. 

«Наше львівське Різдво є особливим, тому що від кожного з наших сердець випромінюється дуже багато тепла і радості. Люди приїжджають з цілого світу, щоб почерпнути цієї радості», - додав міський голова Андрій Садовий.

Також сьогодні міський голова Львова нагородив відзнаками «Золотий герб» львівських звіздарів – Петра і Богдана Новаків.

«На небі зірок більше, ніж піщинок на землі. Я переконаний, що над нашим українським небом ті зірки є особливі, і світло особливе. Власне, коли ми очікуємо Різдва – ця радість першої зірки зігріває нашу душу. Дякую всім, хто робить такі прекрасні звізди. Ніде в світі такого нема. Я гордий з цього», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Дуже вдячний за таку честь і нагороду. Звізди наших творчих колективів випромінюють багато тепла. Ми не віримо в негаразди, а сподіваємося тільки на краще, чого і зичимо всім», - зазначив Богдан Новак.

На сцені біля головної ялинки триває різдвяна програма – колядування від фольклорних колективів міста, виступи вертепів, естрадних виконавців,презентація звізд від майстрів.

«Бути звіздарем – це велика честь. Так звізду зробити – це дуже важка праця. Щоб малювати ікони, має бути особливий дух. Так само, щоб робити звізди, треба мати особливі вміння. Я поважаю людей, які це вміють робити, усіх, хто знає наші українські традиції і передає їх далі. Це наше, українське, це код, який у кожному з нас є», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Як додав мер Львова, важливими під час Різдва є вертепи.

«У вертепі нема поганих чи добрих. У кожній людині є трохи добра, а трохи недобра. Від людини залежить, щоб цього добра було набагато більше», - додав міський голова Львова Андрій Садовий.

Зазначимо, брати Петро та Богдан Новаки п’ятдесят років продовжують традицію виготовлення різдвяних звізд рідного краю – Надсяння. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ