Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Люди, яких позбавляють житла, перекрили в Луцьку трасу на Львів

Впродовж години люди ходили пішохідними переходом, пропускаючи лише громадський транспорт
фото з сайту Суспільне

Фото: Depositphotos

У Луцьку протестувальники на годину перекрили рух вулицею Львівською. Причиною такої акції став житловий конфлікт: людей, які проживають у будинку квартирного типу на території, що належить Гнідавському цукровому заводу, хочуть переселити.

Про це розповів один із протестувальників Микола Федуна, інформує Суспільне.

Впродовж години люди ходили пішохідними переходом, пропускаючи лише громадський транспорт.

Мешканців будинку на вулиці Агрономічній, 5 хочуть переселити поруч, в інший гуртожиток, однак в менші житлові площі, ніж люди мають зараз. Як розповів учасник протесту, лучанин Микола Федуна, на території заводу приватний будинок лише один.

"Зараз я там проживаю і ще мій сусід. А решта – на пташиних правах. Он Володя вже сім років добивається, щоб приватизувати квартиру. Нас попередили окремо і кажуть: шукайте хату, а якщо ні, бо в нас хата приватизована – забирайте хату, бо земля наша і робіть, що хочете", – каже чоловік.

Учасниця протесту Тетяна Максимук розповіла, що до перекриття дороги люди вдалися як крайньої потреби. 28 липня їм відімкнули електро- і водопостачання. З її слів, директор Гнідавського цукрового заводу Василь Муха сказав, що причиною є ремонтні роботи.

Зі слів жінки, ці квартири не приватизовані: з 2012 року люди зверталися до заводу з проханням про приватизацію квартир, однак відповідей не отримували. Лучани живуть у будинку на підставі ордерів на квартири.

"З 2012 року пропала наша вулиця. Ми і не знали, доки не сказали, що нас хочуть звідти переселити. Ми й не знали, що в нас вулиці немає. Керівництво цукрового заводу сказало: "Раз вулиці немає, значить приміщення вважається нежитловим. Ми все робимо для людей і вас переселяємо в гуртожиток", – каже жінка.

Тетяна Максимук говорить: 42 роки тому квартиру тут дали її батьку від пожежної частини. Нині живе тут разом із дітьми та внуками. Зять Микола Гарджала загинув на війні у червні. Зі слів жінки, з квартири на 90 квадратних метрів родину змушують переселитися до втричі меншої.

"Я на заводі працювала 29,5 років, мені дали на розширення ці кімнати. Я сказала, що я звідси не піду і вони б’ють на те, що в мене по ордеру є тільки цих 27 квадратів. Я сказала – в мене три сім’ї. Де правда? Щоб ото син, внук – з хати виселяли його. То за що ж ти, дитино, воювала?" – говорить лучанка.

Гуртожиток, у котрий хочуть пересилити людей, зазначила лучанка Тетяна Максимук, знаходиться поруч із будинком на Агрономічній, 5.

Зараз у цьому приміщенні працюють будівельники: вставляють вікна, заливають стяжку і вирівнюють стіни.

Суспільне намагалася отримати коментар від керівництва Гнідавського цукрового заводу. Керівник охорони Василь Стецюк сказав, що поінформував голову правління Василя Муху про це, однак той до журналістів не вийшов.

Багатоквартирне приміщення на вулиці Агрономічній, 5, де проживає зараз дев'ять сімей, не належить до житлового фонду, – розповів телефоном керівник відділу реєстру житлового фонду Луцької міської ради Геннадій Козюта.

"В міській комунальній власності такого будинку не існує, міська рада ордерів на Агрономічну, 5 ніколи не видавала. Люди там прописані, так розумію, у 80-х роках. Там проживає порядка 40 людей. Суд має крапку в тому ставити. Тож насильно людей ніхто не переселить", – сказав посадовець.

Зі слів Геннадія Козюри, оскільки з приводу житлового питання є спір, то питання вирішуватимуть в судовому порядку.

Обставини відімкнення електроенергії та водопостачання у лучан наразі вивчають правоохоронці, – зазначив керівник Луцького райуправління поліції Володимир Костанюк. Акція протесту, з його слів, відбулася без порушень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ