Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Марчук: Порошенку важливо зустрітися з Трампом раніше за Путіна

Проведена 4 лютого телефонна розмова президента України Петра Порошенка з президентом США Дональдом Трампом - це позитив, але необхідно уважно розшифрувати послання Білого дому.

Про це розповів представник України в тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації в Донбасі Євген Марчук в інтерв'ю ЛІГА.net, повний текст якого буде опублікований в понеділок, 6 лютого.

"Важливий просто сам факт такої розмови. Крім усього іншого, результати розмови це сильний сигнал європейським лідерам, особливо членам нормандської четвірки", - сказав Марчук.

Однак для аналізу цієї події важливо уважно вчитатися в слова офіційної заяви офісу прес-секретаря Білого дому за результатами телефонного спілкування двох президентів, відзначив Марчук.

Нагадаємо, у Вашингтоні буквально заявили наступне: "Ми будемо працювати з Україною, Росією, а також всіма іншими залученими сторонами, щоб допомогти їм відновити мир уздовж кордону".

"Ми знаємо, що Білий дім дуже ретельно виписує будь-які заяви і вкладає в кожне слово глибокий сенс. Така там традиція при всіх президентах", - сказав Марчук.

"По-перше, працювати, а не воювати - то є акцент на дипломатичні методи і підтвердження формули про те, що військового розв'язання проблеми немає. По-друге, працювати з Україною і Росією - це зрозуміло і правильно. Але далі слова: "а також УСІМА іншими залученими сторонами... ". Це мається на увазі і ОРДЛО? Швидше за все - так. Тоді буде потрібно невелика корекція нашої тактики і стратегії. корекція, яка з трудом буде сприйматися нашою громадськістю та викличе найгостріші політичні дискусії. Час покаже", - додав представник України в мінській групі.

Ну, і, по-третє, Марчук рекомендує звернути увагу на слова "допомогти їм відновити мир уздовж кордону".

"Їм - це означає всім залученим сторонам. І не відновити державний статус кордону, а відновити мир. Це теж дуже добре. І ми повинні бути вдячні за такий підхід. Але мир без відновлення державного статусу кордону буде дуже нестійкий", - сказав Марчук в інтерв'ю.

"Думаю, що практичні компоненти майбутніх українсько-російських відносин будуть детально обговорені під час майбутнього візиту Петра Порошенка в США, про який досягнуто домовленості. Дуже важливо, чи відбудеться вона раніше зустрічі Трампа з Путіним" - резюмував Марчук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ