Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мародерство, так звана "чорна археологія", набула всеосяжності та безкарності

"Мародерство, так звана "чорна археологія", в нас набула всеосяжності та безкарності", - Володимир Шелеп.

"Для мене, як для археолога основними викликами є збереження культурних та археологічних пам’яток від руйнувань, пошкоджень та грабунку. 

Ці виклики в часі повномасштабної війни, яку на сьогодні вже багато хто почав бачити, але не помічаючи її до 24 лютого 2022 року лише підігравав російському окупанту, вони не лише були, але й примножилися із вторгненням росіян на більші території України. 

Це в першу чергу мародерство, так звана “чорна археологія”, яка в нас набула всеосяжності та безкарності протягом останніх 15 років і нікуди не зникла після 24 лютого, а лише принишкла. 

Повідомлення, які виринають в інформаційному просторі крізь товщу болю та чергової трагедії нашого народу, про знайдені снаряди попередніх воєнних баталій ти розумієш що “наших” мародерів не зупиняє навіть війна. Ці боєприпаси є побічним явищем незаконного детекторного пошуку та грабунку НАШОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ. 

Немає різниці для виправдання, що ти шукаєш, цінності римського, слов’янського, давньоукраїнського часу, періоду Першої або Другої світових воєн чи будь яких інших епох — це не твоя приватна власність, це є НАЦІОНАЛЬНЕ НАДБАННЯ! І ти є нічим не кращим грабуючи Нашу історично сформовану століттями національну ідентичність, від тих хто грабує речі туалетного вжитку, автомобілі, побутову техніку чи інше майно, що наші люди важкою працею збирали все своє життя, а зараз воно виїжджає на танках з України.

Я не буду зупинятися на тих втратах людських та матеріальних, яких зазнала Українська культура, що завдав та ще буде завдавати російський окупант, вони є безмежні та неоціненні. Про них ми можливо в повній мірі уже і ніколи не дізнаємося. Хоча ще нікуди не згасла іскра Всеосяжної Нашої з Вами Перемоги та витає в повітрі давня мрія повернути розграбовані історичні та культурні цінності на Батьківщину з фондів та архівів російського мордору!!!

Проте щоб подолати виклики мародерства для нас мало буде перемогти у війні, потрібно щоб усі ті хто цим займався або змінили свої “цінності” або отримали реальний тюремний термін", - в.о. директора Історико-культурний заповідник "Давній Пліснеськ" Володимир Шелеп.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ