Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Майбутні міжнародники Львівського університету опановують щонайменше дві іноземні мови

Сьогодні, 22 грудня, в Україні відзначають День працівників дипломатичної служби. Однією з найкращих вищих шкіл в Україні, де готують дипломатів, почесних консулів є факультет міжнародних відносин Львівського національного університету ім. Івана Франка.
Фото: сайт факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Франка

Напередодні кандидат філологічних наук, завідувач катедри іноземних мов, заступник декана факультету міжнародних відносин з навчально-методичної роботи Ігор Бик розповів, що одним з найважливіших інструментів діяльності фахівців у сфері міжнародних відносин, міжнародного права, міжнародних економічних відносин та країнознавства є іноземна мова.

"Розробляючи концепцію підготовки спеціалістів-міжнародників на факультеті міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, катедра іноземних мов ставила собі за мету, по-перше, створити максимально сприятливі умови для вивчення студентами іноземних мов і, по-друге, надати їм змогу оволодіти щонайменше двома мовами", — каже Ігор Бик

Разом із хорошою загальною мовною підготовкою фахівець-міжнародник повинен досконало володіти відповідною термінологією, знати загальноприйняту структуру та стиль міжнародних документів, вміти застосовувати ці знання у щоденній роботі. 

Завідувач катедри іноземних мов пояснює, що викладання іноземних мов для міжнародників має свої особливості та відмінності у порівнянні з викладанням іноземних мов для студентів інших спеціальностей: 

"З одного боку, іноземна мова для спеціалістів-міжнародників – це не об’єкт дослідження, як для філологів, а інструмент повсякденної діяльності. З іншого ж боку, вимоги до знання мови фахівцями у сфері міжнародних відносин, міжнародного права, міжнародних економічних відносин та країнознавства значно вищі, ніж для представників інших нефілологічних спеціальностей". 

На факультеті міжнародних відносин ЛНУ ім. Франка навчають дев'яти мов, серед яких: англійська, німецька, французька, шведська, іспанська, чеська, норвезька, естонська й фінська. 

Завдяки угодам, підписаним між Львівським університетом і закордонними інституціями, наголошує Ігор Бик, викладання шведської та естонської мов проводять викладачі – носії мов. 

“В Україні дуже мало фахівців з цих мов, а розвиток політичної ситуації у світі загалом і в Європі зокрема вимагає подальшого розширення і поглиблення контактів у найрізноманітніших сферах, у тому числі й з країнами Північної Європи. Студенти виявили великий інтерес до вивчення цих мов”, – додає завідувач катедри іноземних мов. 

Вивчення першої іноземної мови майбутні дипломати, експерти з міжнародного права, країнознавці, радники й підприємці розпочинають на першому курсі. Оскільки початковий рівень знання іноземної мови у студентів-першокурсників різний, то на стартовому занятті викладачі проводять розподіл студентів за мовними групами за результатами вступного тестування та усної співбесіди. 

“Такий розподіл за рівнем знань дає змогу як студентам, так і викладачеві повною мірою використовувати свій потенціал, – каже Ігор Бик і продовжує. Другу іноземну мову наші студенти вивчають протягом семи семестрів (II-V курси). Студенти, для яких першою мовою є англійська, вивчають на вибір німецьку, французьку або іспанську мови. Для всіх інших другою іноземною мовою є англійська. Так забезпечується обов’язкове знання англійської мови всіма студентами факультету як мови міжнародного спілкування”

На завершальному етапі вивчення іноземних мов на факультеті студенти опановують дисципліну “Теорія і практика перекладу", де можуть здобути практичні вміння та навички письмового та усного перекладу як загальних, так і спеціальних текстів. По завершенню навчання студенти складають кваліфікаційний іспит з практики перекладу, за результатами якого їм присвоюється кваліфікація “перекладач”. 

Нагадаємо, у п'ятницю, 23 грудня, факультет міжнародних відносин Львівського національного університету ім. Івана Франка відзначатиме 30-річчя від дня створення. З цієї нагоди відбудуться урочиста академія та ювілейна конференція “Завтра настає сьогодні: контури майбутніх міжнародних відносин”. 

Факультет міжнародних відносин ЛНУ запрошує на 30-річний ювілей

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ