Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Медики наголошують, що куріння призводить до важких хвороб

Окрім раку, куріння значно підвищує ризик серцево-судинних захворювань, діабету, туберкульозу, інсульту, остеопорозу, деяких захворювань очей, проблем імунної системи, емфіземи та хронічного бронхіту.

Навіть одна сигарета на день може завдати шкоди здоров’ю. Одним із основних інгредієнтів сигаретного диму є нікотин, який викликає залежність. Він також містить понад 4000 інших хімічних речовин, понад 40 з яких, як відомо, викликають рак.

Шкідливі наслідки куріння сигарет впливають не тільки на людей, які курять. Пасивне куріння також може значно вплинути на членів родини, друзів, дітей і колег. Діти, чиї батьки курять, частіше хворіють, мають більше легеневих інфекцій і частіше страждають від задишки. Якщо плід або дитина піддаються пасивному курінню, вони можуть бути схильні до ризику лейкемії, пухлини головного мозку, лімфоми.

«Відмова від куріння в будь-якому віці значно знижує ризик розвитку раку легень та інших видів раку.  Ніколи не пізно кинути курити. Це найкраще, що ви можете зробити, щоб знизити ризик розвитку серйозних захворювань і зміцнити загальний стан організму. Як тільки людина кидає курити, покращується стан шкіри, порожнини рота, нормалізується гормональний баланс та знижується ризик виникнення багатьох видів раку. Бережіть своє здоров'я та здоров'я всіх оточуючих!», - зазначила Наталія Літвінська, директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА.

Інші переваги відмови від куріння:

Через 20 хвилин–12 годин: частота серцевих скорочень і вміст чадного газу в крові падають до нормального рівня.

Після 1 року: ризик серцевого нападу значно нижчий. Кашель і проблеми з верхніми дихальними шляхами починають зникаюти.

Через 2–5 років: ризик інсульту знижується до рівня тих, хто не курить.

Через 5–15 років: ризик раку порожнини рота, горла, стравоходу та сечового міхура зменшується вдвічі.

Після 10 років: Ризик раку легень і сечового міхура вдвічі менший, ніж у тих, хто зараз курить.

Після 15 років: ризик серцевих захворювань такий же, як у тих, хто ніколи не курив.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ