Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Меми мої, меми мої: Тарас Шевченко - інтернет-версія

Постать Шевченка вже давно вийшла за межі шкільних підручників та університетських лекцій. Кобзар плавно перейшов у систему координат інтернет-культури, де отримує нові та незвичні трактування. Його біографія та творчість стала приводом для мемів, які викликають захоплення в молоді та осуд у старшого покоління.

За останні роки Тарас Шевченко встиг побувати в різних образах, формах та форматах. Під час Євромайдану хтось замислився над його роллю в революції та зобразив Кобзаря звичайним протестувальником, з шиною на плечі та будівельною каскою на голові. Його вірші знайшли застосування у сучасній музиці, а класичні портрети перетворювались на постери із супергероєм, байкером чи Буддою. Нещодавно в рамках виставки "Квантовий стрибок Шевченка" письменник постав на портретах в образах робота Бендера, Спайдермена, Джека Горобця, Гаррі Поттера та багатьох інших обличь поп-культури. Можна довго сперечатися, чи є це наругою над пам'яттю письменника, чи просто розвагою або чимось оригінальним. Утім, заперечувати нову сучасну візію Шевченка складно - його постать невпинно стає трендом, хоча й подекуди в зовсім незрозумілий для багатьох спосіб.  

Цим матеріалом ми не маємо на меті спаплюжити пам'ять великого письменника, а лише хочемо показати, що Шевченко багатогранний, а інтерпретація його творів може бути різною. І навіть у, здавалося б, примітивних мемах можна знайти якусь особливу рису образу Кобзаря або його віршів, яку не помітили автори підручників, проте актуалізували інтернет-користувачі. 

А тут можна поспілкуватись із телеграм-ботом Тарас Шевченка. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ