Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мінагрополітики: З 10 червня набирає чинності новий стандарт на пшеницю

Новий стандарт ДСТУ 3768:2019 ʺПшениця. Технічні умовиʺ вводиться в дію 10 червня 2019 року до початку нового маркетингового року 2019/2020. Одночасно скасовується стандарт ДСТУ 3768:2010 ʺПшениця. Технічні умовиʺ (наказ ДП ʺУкрНДНЦʺ № 133), - повідомили у прес-службі Мінагрополітики.

Презентація нового стандарту відбудеться під час 31-ї Міжнародної агропромислової виставки ʺАгро-2019ʺ у Києві.

Метою стандарту є оптимізація та удосконалення нормативної бази у сферах виробництва, заготівлі, зберігання, переробки, торгівлі та визначення якості зерна пшениці м’якої та твердої на продовольчі і непродовольчі потреби відповідно до структури її вирощування в Україні.

ʺРозробка нового стандарту на пшеницю – це результат спільної роботи, знаходження компромісів та врахування інтересів всіх учасників ринку. Стандарт, що важливо, вступає в дію до початку нового маркетингового року 2019/2020, тому не виникне незручностей щодо зміни класів пшениці при зберіганні та транспортуванніʺ, – прокоментувала заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова. 

За її словами, новим у стандарті є скорочення кількості класів зерна пшениці м’якої непродовольчої групи, підвищення та уточнення показників хлібопекарної якості – натури, вмісту домішок, фузаріозних зерен, ушкодження зерна клопом-черепашкою, сили борошна, числа падіння, удосконалення методу визначення сажкових зерен, гармонізація з міжнародними стандартами ISO і європейськими EN посилання на чинні інструкції, регламенти, правила, і норми згідно з законодавством України.

Довідково

 Стандарт є обов'язковим. Новий стандарт можна придбати у Національному органі стандартизації ДП ʺУкрНДНЦʺ (м. Київ) та регіональних відділеннях центрів метрології і стандартизації. Нагадуємо, що стандарт повинен мати голограму, яка підтверджує його чинність і дозвіл до застосування.

Стандарт розроблено Технічним комітетом 170 ʺЗернові культури та продукти їх переробкиʺ за ініціативи і участі представників всіх суб’єктів ринку зерна – Української Зернової Асоціації; Всеукраїнського громадського об’єднання ʺУкраїнська Аграрна Конфедераціяʺ; Громадської Спілки ʺАграрний Союз Україниʺ; ТОВ ʺНІБУЛОНʺ; Громадської Спілки ʺБорошномели Україниʺ; Всеукраїнської асоціації пекарів; Об’єднання ʺУКХЛІБПРОМʺ; Європейської Бізнес Асоціації; Американської Торгівельної Палати в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ