Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Мінекономрозвитку рекомендувало президенту ветувати закон про мораторій на продаж землі

Сьогодні, 23 січня, перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів підписав висновок Міністерства економічного розвитку, яким президенту України пропонується застосувати право вето на закон про продовження мораторію на продаж землі.

Про це повідомляє Прямий з посиланням прес-служба Мінекономрозвитку.

Як зазначається, статтею 41 Конституції визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, а право приватної власності (в тому числі на земельні ділянки) є непорушним. Крім того, Європейський суд з прав людини визнав, що абсолютна заборона продажу або будь-якого іншого способу відчуження земель сільськогосподарського призначення в Україні порушує положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

У міністерстві підкреслили, що за оцінками Світового банку запровадження ринку землі створило б можливості для зростання ВВП України щороку на додаткових 0,6-1,6% та дозволило б залучати близько 1,5 млрд доларів додаткових інвестицій на рік.

З іншого боку, відсутність ринку землі погіршує добробут 6,9 млн українців-власників земельних паїв. В умовах послабленої конкуренції через відсутність ринку землі, власники отримують за оренду ділянок плату, яка занижена в 5 разів.

Крім того, відсутність ринку землі спонукає фермерів інвестувати в вирощування переважно однолітніх культур - соняшник або рапс, які найбільше виснажують землю.

Нарешті, за оцінками Центру економічної стратегії, місцеві громади та державний бюджет щороку недоотримують близько 2,8 млрд грн податкових надходжень через відсутність легального оформлення угод з фактичного продажу земельних ділянок.

Нагадаємо, 20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила законопроект № 9355-5 про продовження мораторію на продаж сільгоспземель до 1 січня 2020 року.

У листопаді 2018 року уряд доручив Мінагрополітики до кінця року подати на розгляд законопроект "Про обіг земель сільськогосподарського призначення".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ