Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Міністерство освіти змінює умови вступу до вишів у 2019 році

Міністерство освіти і науки розробило нові умови прийому до вишів на 2019 рік, у яких планують скоротити терміни вступної кампанії, запровадити першочергове зарахування тих, хто в подальшому бажає працювати в селах. Про це повідомила прес-служба МОН.

Міністерство освіти і науки України представило проект змін правил вступу до вишів на 2019 рік. Документ розміщено на сайті міністерства для громадського обговорення. Передбачається, що наступного року на вступ до вишів прийматимуть сертифікати ЗНО 2018 та 2019 років з усіх предметів.
Подати на вступ також можна буде сертифікати ЗНО за 2017 рік, однак окрім оцінок з іноземних мов — англійської, французької, німецької та іспанської.

Також планується скоротити основну частину вступної кампанії. Зокрема, на бакалавра реєстрація електронних кабінетів почнеться за дев’ять днів до початку подання заяв — 1 липня, а сам прийом заяв та документів на бюджет триватиме з 10 до 22 липня. Загальне скорочення становитиме три дні порівняно з 2018-м роком. Водночас можливість реєстрації електронних кабінетів буде відкрита до 30 серпня, щоб через них могли подати заяви вступники на заочну форму навчання на контракт.

Крім того, МОН пропонує проводити творчі конкурси до основної сесії ЗНО, а саме: з 16 березня до 15 травня. Це нібито усуне ризик узалежнення вишами результатів творчих конкурсів від оцінок ЗНО. Водночас буде передбачена додаткова сесія творчих конкурсів з 1 до 22 липня, але лише на контрактні місця.

Заклади вищої освіти також повинні будуть попередньо узгоджувати графік проведення конкурсів з МОН. Таким чином буде прибрано дублювання днів проведення конкурсу за однією і тією ж спеціальністю в різних ЗВО (заклад вищої освіти).

Від наступного року запрацює механізм першочергового зарахування тих вступників у медичні та педагогічні виші, котрі забажають працювати в селах. Йдеться про вступників на спеціальності галузей знань 01 «Освіта/Педагогіка» і 22 «Охорона здоров’я», які укладуть угоду про відпрацювання не менш як три роки в селі або селищі міського типу.

Планується також розширити практику встановлення мінімальної кількості балів для вступу на спеціальності з особливо високим рівнем суспільної відповідальності. На 2019-й закладено 150 мінімальних балів з першого та другого конкурсних предметів на спеціальності галузей знань «Право», «Публічне управління та адміністрування» та «Міжнародні відносини», а також з другого та третього конкурсних предметів — на спеціальність «Фармація, промислова фармація».

Наступного року фіксований перелік конкурсних предметів теж діятиме, однак змінять переліки предметів для певних спеціальностей. Наприклад, розширено застосування сертифікатів ЗНО з математики та фізики, щоб підвищити популярність вивчення цих предметів серед школярів.

Щодо пільг важливою зміною буде їхнє поширення для учасників бойових дій не тільки на учасників АТО/ООС, а й на всіх вступників цієї категорії.

Пропозиції та побажання щодо нових правил можна надсилати міністерству до 19 вересня 2018 року.

Трибуна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ