Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Мінкульт запустить кілька пілотних проектів з децентралізації

Міністерство культури запустить кілька пілотних проектів з децентралізації. Як розповів міністр культури Євген Нищук в інтерв'ю програмі "Лівий берег з Сонею Кошкіною", відомство вибере 3-5 сіл, у яких реалізує нову стратегію оновлення закладів культури в регіонах.

За словами міністра, в Україні багато сільських і міських клубів, але майже всі вони - в критичному стані.

"Нам завжди казали, що село - це колиска духовності та культури країни. Але, якщо відверто, - сьогодні це не так", - каже Нищук.

Села вибиратимуть з урахуванням думки громадськості. При цьому міністр заявив, що відомство піде не традиційним шляхом - архітектори вже розробили проект ангара з металоконструкцій, у якому зможе поміститися багатофункціональний заклад культури.

Таким чином, міністерство розраховує заощадити кошти на ремонт старих установ культури, поки на культуру не з'являться гроші з бюджету або від європейських грантодавців.

Децентралізація у сфері культури - один з трьох пріоритетів Мінкульту на 2016 рік, відповідно до плану уряду, опублікованого Кабміном позаминулого тижня.

"У кожного міністерства є по три такі пріоритети, - пояснює Нищук. - Їх опрацьовано з групою радників, про них дискутують у Мінфіні та Мінекономіки. Нам відверто говорили: "Шановні, бюджету немає. І поки ми його не збільшимо, орієнтуйтеся на те, що можете зробити, виходячи з ситуації". Тому виходить такий мікс: спочатку робимо пілотні проекти, а потім будемо посилювати їх законами, бюджетом та грантами".

Крім того, міністр культури планує об'їхати всі обласні центри, зустрітися з керівниками областей, щоб скласти реєстр найболючіших питань в кожному з регіонів.

Лівий берег

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ