Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Міноборони оприлюднило наказ про рапорти: деталі змін

Міністерство оборони України опублікувало наказ про порядок організації роботи з рапортами військовослужбовців у системі МОУ.

Експерти ГО «Принцип», які працювали в команді МОУ над створенням документа пояснили, що саме регулює цей порядок, пише «АрміяInform».

Цей документ врегульовує гарантії щодо подачі й відстеження рапортів, їх форми та термінів розгляду. Порядок поширюється на військових МОУ, ЗСУ та Державної спеціальної служби транспорту.

Важливі зміни по рапортах

  • Рапорти можна подати в усній та письмовій (паперовій або електронній) формах. Визначено питання рапортування усно за допомогою технічних засобів комунікації. А також описано обовʼязки командирів та права особового складу щодо подачі електронних рапортів через застосунок Армія+.
  • Військовому не можуть відмовити у розгляді рапорту, якщо він не дотримався вимог щодо форматування документа або зробив граматичні помилки. Це важливе нововведення, що стане інструментом для військових, які раніше страждали від довільних правил стройових військових частин чи сваволі командирів, які з формальних причин “завертали” рапорт.
  • У застосунку Армія+ будуть доступні зразки поширених рапортів – їх потрібно буде заповнити, після чого направити, ввівши свій ID-номер користувача застосунку.
  • Визначено строки розгляду рапортів. Початок розгляду паперового рапорту починається із моменту його подачі, а не з моменту його реєстрації в службі діловодства.

Детальніше про терміни розгляду рапортів прямими командирами

Усні рапорти розглядаються негайно і не пізніше ніж рапорти у паперовій формі.

Паперові та електронні рапорти:

  • невідкладно, але не пізніше ніж за 48 годин із часу подання — ті, що стосуються військової дисципліни, обов’язків особового складу під час виконання бойових наказів (розпоряджень), збереження життя та здоров’я особового складу, відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин;
  • не більше 14 днів із дня подання — щодо інших питань.
  • Важливою зміною також є те, що гарантується неможливість притягнення до відповідальності за факт подання рапорту. Також на керівників органів військового управління, командирів військових частин та підрозділів покладається відповідальність організовувати та забезпечувати дотримання цього порядку і термінів розгляду.

«Це зміни, які чекають сотні тисяч людей у військах. Міністерство оборони своїм опитуванням 63 тисяч військових підтвердили наші попередні дослідження, які показували критичну актуальність питання посилення гарантій розгляду рапортів. Хочу наголосити, що порядок дає гарантії як і для паперових, так і для цифрових рапортів в Армія+. Попереду багато роботи по зміні культури у військових частинах. Але революція почалася», — сказала голова ГО «Принцип» Любов Галан.

Оновлення про порядок організації роботи з рапортами вступили в дію з 8 серпня 2024 року, з моменту оприлюднення наказу. Щоб захистити свої гарантії по рапортах, військові можуть посилатися на наказ МОУ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ