Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Міносвіти повинно провести оптимізацію ВНЗ, де готують спеціалістів з фізвиховання, - Євген Приступа

Сьогодні, 19 листопада, у Львівському університеті фізичної культури відбувся круглий стіл з питань покращення фізичного виховання на Львівщині. Учасники круглого столу підписали резолюцію, основними пунктами якої є моніторинг роботи викладачів фізичної культури, здійснення перегляду змісту програм фізичного виховання, а також запропонували власну форму покращення системи фізичного виховання. Цю резолюцію запропонують на розгляд Міністерства освіти і науки України. Про це сьогодні під час круглого столу повідомив ректор ЛНУФК Євген Приступа.
Він зазначив, що на сьогоднішній день в Україні є близько 80 „вишів”, де готують спеціалістів з фізвиховання. У той же час кількість не означає якість. Тому, за його словами, Міністерство освіти повинно провести оптимізацію цих навчальних закладів. Окрім того, він додав, що буде проведено моніторинг роботи вчителів фізичної культури і можливо, проведена їх перепідготовка.
Начальник управління фізичної культури і спорту ЛОДА Юрій Майборода зазначив, що основна проблема у сфері фізичного виховання на Львівщині – це матеріальна база, на яку з обласного бюджету виділяють менше 1% при потребі 3%. До прикладу, у Донецькій області такі витрати з обласного бюджету становлять 4%. Також однією з проблем на Львівщині є недостатня кількість лікарів-педіатрів, які здійснюють обстеження дітей в школах. Тому на круглому столі зазначили, що необхідно не лише поповнювати кількість лікарів, а й покращувати якість медичних оглядів, що здійснюються в школах, і перенести шкільні медичні огляди в поліклініки. Окрім того, пропонують поділити дітей за групами відповідно до стану їхнього здоров’я. Перша – основна, це здорові діти, які можуть повноцінно займатися фізкультурою. Підготовча – це діти з певними захворюваннями, до яких потрібен спеціальний підхід у фізичних навантаженнях. А також спеціальна група – це діти із серйозними захворюваннями.
«Покращити фізичне виховання у школах Львівщини можна через активізацію гурткової діяльності», - говорить начальник Головного управління освіти ЛОДА Павло Хобзей.
Це реально за фінансування з місцевих бюджетів. Він зазначив, що це доволі значна сума коштів, якщо брати область загалом.
Відповідаючи на запитання «Гал-іnfо» щодо ініціативи уряду про збільшення кількості уроків фізичної культури до 12 на тиждень, Павло Хобзей зазначив, що це реально, Але тільки не за рахунок шкільного розкладу. У школах може бути не більше 3 годин фізкультури, з них – 2 основних та один факультативно, бо шкільна программа і так є дуже насиченою.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ