Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Мін'юст просить ЦВК не допускати комуністів до місцевих виборів

Міністр юстиції України Павло Петренко направило в Центральну виборчу комісію (ЦВК) офіційний лист, в якому повідомив про невідповідність трьох політичних партій комуністичного спрямування вимогам Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їх пропаганди та символіки" і необхідність вжити заходів щодо недопущення цих політичних сил до участі у місцевих виборах. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мін'юсту.

У листі повідомляється, що створена відповідно до чинного законодавства Комісія з питань дотримання вищезгаданого закону підготувала правові висновки про невідповідність діяльності, найменування та символіки Комуністичної партії України, Комуністичної партії України (оновленої) та Комуністичної партії робітників і селян вимогам Закону.

«З огляду на наведене та враховуючи положення частини 5 статті третьої Закону про засудження комуністичного та націонал-соцалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їхньої пропаганди та символіки, просимо вжити вичерпних заходів щодо недопущення участі у місцевих виборах у якості суб’єктів виборчого процесу вказаних політичних партій та їх обласних, міських районних організацій або інших структурних утворень», - йдеться у листі.

Мін’юст також просить оприлюднити на офіційному сайті ЦВК рішення Міністерства юстиції щодо невідповідності цих партій Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соцалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їхньої пропаганди та символіки» та поінформувати про це рішення територіальні виборчі комісії.

Нагадаємо, що 9 квітня 2015 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соцалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їхньої пропаганди та символіки».

Відповідно до частини 5 статті 3 цього документу політичні партії, обласні , міські, районні організації або інші структурні утворення передбачені статутом політичної партії, щодо якої центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань, прийнято у визначеному Кабінетом Міністрів України порядку рішення про невідповідність їх діяльності, найменування та/або символіки вимогам Закону, не можуть бути суб’єктом виборчого процесу.

17 липня 2015 року за результатами Комісії з питань дотримання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соцалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їхньої пропаганди та символіки» підготовлено правові висновки про невідповідність діяльності 3 політичних сил вимогам Закону.

Висновки були затверджені наказами Міністерства юстиції від 23 липня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ