Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Міськрада виявила багато порушень у роботі „Львівводоканалу” за останні кілька років

Міськрада виявила масу порушень у роботі „Львівводоканалу” за останні шість років. Про це сьогодні, 12 вересня, наголосив голова постійної комісії інженерного господарства, транспорту і зв’язку Василь Попович.
За його словами, у червні була створена спеціальна комісія із депутатів та представників міськради, яка перевіряє роботу комунальних підприємств, що належать місту. Першим члени комісії розпочали роботу в ЛКП «Львівводоканал» й попри те, що перевірка ще не закінчена і триватиме орієнтовно до двох місяців, виявлено вже масу порушень: «Нам завжди говорили про те, що робота «Львівводоканалу» є збитковою і вимагали дотацій з міського бюджету, насправді ж виявилося, що це зовсім не так. За 2005 рік збитки підприємства становили 39 млн 683 тисячі гривень. Від початку цього року заборгованість скоротилась до 3 млн 628 тисячі гривень. За липень 2006 року «Львівводоканал» мав 49 млн прибутку. Коли наша комісія почала аналізувати причини збитковості підприємства, виявилося, що так є тільки через неефективне використання коштів, яке платить населення за спожиту воду. Наша комісія оцінила роботу «Водоканалу» з 2000 року і виявилося, що картина просто жахлива - ми побачили зловживання на зловживаннях», — наголосив Василь Попович.
За його словами, борги «Львівводоканалу» зростали через те, що підприємство не вимагало сплати дебіторської заборгованості за спожиту воду, а також бездумно витрачало кошти на потреби профспілки та навчання у вищих навчальних закладах Львова за кошт підприємства дуже великої кількості людей, яке не принесло підприємству жодної фінансової користі.
«За колективним договором, «Львівводоканал» має щороку перераховувати 3% свого прибутку на рахунок профкому, однак при тому, що підприємство є збитковим, чомусь на рахунок профкому перераховували 3,5%. Так, за останні три роки перераховано 1 млн 271 тисячу гривень. Особливе зацікавлення нашої комісії викликало навчання молодих кадрів за рахунок підприємства. Так, за 2004-2006 роки «Водоканал» перерахував на навчання молодих фахівців 252 тисячі гривень. Коли ми поцікавились, чи отримав «Львівводоканал» хоч якийсь економічний ефект від цього, відповіді ніхто не дав», — наголосив Василь Попович.
Нераціональні витрати «Львівводоканалу», за його словами, пов’язані не тільки з навчанням молодих спеціалістів, а й оплатою праці працівників, які, на думку комісії, були зовсім не потрібними. «У директора «Львівводоканалу», окрім професійного штату заступників, були також два помічники, які отримували достатньо хорошу заробітну плату, витрачали величезні кошти на мобільний зв’язкок та транспорт, а крім цього, з початку 2000 року «Водоканал» витратив сотні тисяч гривень на їхні відрядження по Україні та за кордон. Комісії так і не вдалося з’ясувати, в чому полягала робота помічників і чи потрібні вони були взагалі», — говорить Василь Попович. За словами депутата, необдумані витрати «Львівводоканалу» також пов’язані з транспортними витратами та видатками на оплату юридичних послуг. При перевірці документації комісія виявила, що дуже часто реальні витрати перевищували заявлені суми. Як додав же член комісії комісії інженерного господарства, транспорту і зв’язку Богдан Бедрило, необдумані витрати, які дозволяло собі підприємство «Львівводоканал», напряму пов’язані з розмірами тарифів на водопостачання: „Львів’ян штучно змушують переплачувати, здійснюючи неефективні видатки, отож, коли тепер знову стоятиме питання про зміну тарифів, ми будемо вимагати, щоб депутатам дали повний аналіз діяльності комунальних підприємств міста”, —наголосив Богдан Бедрило. За словами депутата, перевіркою діяльності „Львівводоканалу” депутатська комісія не обмежиться й по черзі перевірятиме діяльність всіх комунальних підприємств Львова за останні роки.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ