Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Місто дозволило області будувати пам’ятник ЗУНР, – Садовий

«Так, місто дозволило області будувати пам’ятник і тут ми нічого не могли зробити. Адже таке у нас чинне законодавство, що за вручення передбачає кримінальну відповідальність». Про це вчора, 22 листопада, розповів мер Львова Андрій Садовий у програмі «Момент істини» на радіо «Львівська хвиля».
Фото: Олена Ляхович

На думку Андрія Івановича, місто врахувало усі побажання містян та спорудило до 100-річчя Західноукраїнської народної республіки пам’ятник, який відповідає усім викликам та вимогам суспільства.

«Ми як громада міста Львова прийняли рішення, що до 100-річного ювілеї ЗУНР ми маємо відкрити монумент. Попередньо місто обрало площу, неподалік від театру Лесі Українки, біля казарм Фердинанда, що на вулиці Городоцькій. На жаль, ця ділянка була у не найкращому стані. Тож, ми завдяки реалізації своєї ініціативи привели її до ладу та поставили там пам’ятник у вигляді лева. Сьогодні це найбільший символ нашого міста у Львові».

Також львівський мер нагадав про заходи, які вже організовувала біля лева львівська спільнота, зокрема, молодь.

«Напрочуд рад, що пам’ятник запав у душу всім львів’янам та гостям міста. Свідченням цього є те, що пластуни ввечері 31 жовтня запалили стрілецьку ватру під левом. А згодом 17 листопада з нагоди Дня студента скульптуру одягнули у мантію».

За словами Андрія Садового, обласній адміністрації варто було відповідальніше підійти до реалізації своїх ідей.

«Водночас, якщо говорити про ініціативу обласної адміністрації, то тут ситуація інша. Зі своєї сторони ми не можемо заборони керівництву області реалізовувати свої задуми. Та, як пам’ятаємо, спершу вони взагалі хотіли звести чотири пам’ятники, де це тільки можливо. Тому, можна вважати, що їхня одна споруда, що сьогодні розташована на вулиці Листопадового Чину, – це компроміс.

Та, згадаймо тільки, як ЛОДА намагалось отримати дозвіл на будівництво. Тоді на засідання виконавчого комітету приходили люди, тиснули, намагаючись переконати виконком все ж таки надати дозвіл на спорудження свого меморіалу. Мені важко було зрозуміти наполягання обласної державної адміністрації на тому, щоб встановити пам’ятник нижче залізниці, тим самим забравши цілий кут від прекрасного ландшафтного парку".

Пішовши на компроміс, голова міської ради Львова запевняє, що він був переконаний у тому, що споруда від ЛОДА до 100-річчя ЗУНР буде хоча б мінімально враховувати естетичні вимоги чи екстер’єр.

- Місто дозволило області будувати пам’ятник рішенням виконавчого комітету..., - розпочав думку Андрій Садовий.

- ... Не бачивши проекту, - доповнив ведучий.

- А чинне законодавство цього не передбачає, - відповів Андрій Іванович і продовжив. - Ми не маємо право втручатись, адже за це може бути кримінальна відповідальність. І тут ми нічого не могли зробити. Адже таке у нас чинне законодавство. Зокрема у галузі містобудування, де нормативно-правові акти абсолютно виписані під бізнесменів, які хочуть будувати і будують житло на державному рівні. Зі своєї сторони місто може лише проводити роз’яснювальні роботи із забудовниками та архітекторами.

Ось такою була залізо-бетонна позиція. Ніхто не хотів поступитися і на міліметр», - підсумував Андрій Садовий.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ