Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Молодь Львова зустрілася з членами ОУН та політв'язнями

З нагоди 81-річчя створення ОУН у Львові відбулася зустріч молоді з членами Організації українських націоналістів (ОУН) та політв'язнями, – повідомила пре-служба Львівської міської ради.

 

«Зустріч з нескореними» проходила за підтримки Львівської міської ради та Меморіального музею жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». Організатор заходу ГО «Західноукраїнський центр історичних досліджень».

 

Молоді люди, серед яких, в основному, були пластуни, змогли не лише почути живі свідчення-розповіді від учасників національно-визвольних змагань, а й поспілкуватися з оунівцями-підпільниками. Про свою діяльність в ОУН розповідали Ольга Попадин, Любомир та Дарія Полюги. Кожен з них в різний час став членом ОУН, але усіх їх об'єднувала молодість та прагнення жити в своїй Україні.

 

Зокрема, Ольга Попадин наголосила, що: «Ми йшли в ОУН, тому що бачили, що треба боротися з тим, що українців не вважали за людей. Ви теж хочете, щоб Україна була українською. Не треба російську повертати. Можна всі мови знати, але своя - то є рідна. Ще раніше хтось говорив, що українізація буде тоді, коли шпана розмовлятиме українською», - звернулася до молоді Ольга Попадин. Ольга Попадин жива учасниця так званого «Процесу 59». «Мені тоді було 17 років, навчалася у 9 класі (через реорганізацію навчання, довелося 2 року «перевчатися»), мене арештували, разом з іншими молодими людьми. Серед цих 59 - в основному були студенти, 5-7 гімназистів і кілька старших. За 4 дні прослухали у суді всіх і винесли страшний вирок. Майже всіх засудили до розстрілу, а тих хто залишився - до великих термінів ув'язнення. У Львові та й в Україні, зрештою - я єдина, хто залишився живий, з тих 59 осіб, ще троє перебувають поза Україною, зокрема у США».

 

Любомир Полюга розповів, як був охоронцем Романа Шухевича, як створив підпільну хату у Львові, як діставав ліки для підпільників, як викрадав дітей Романа Шухевича - Юрка та Марічку з інтеграційного табору.

 

Директор Меморіального музею жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Тарас Чолій, наголосив, що такі зустрічі сьогодні є важливими позаяк саме з них, із живого спілкування з членами ОУН, молодь може дізнатися про героїчні вчинки їх однолітків, про всенародну боротьбу проти окупантів. Такі зустрічі плекають у молоді почуття національної гордості та патріотизму.

 

Під час зустрічі учасники співали патріотичні пісні. На згадку усім роздавали святковий календар «Українська революція» та пам'ятні значки.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ