Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Молодь вирушить в експедицію етнічними українськими землями

На початку серпня щорічний Міжнародний науково-пошуковий та освітній табір «Вирій» вирушає зі Львова у експедицію етнічними українськими територіями, що тепер належать Республіці Польща.

«Вирій-2016» традиційно складатиметься зі стаціонарної (впорядкування старого цвинтаря) та мандрівної частини. Перший тиждень табору відбудеться на території Любачівщини, де учасники проведуть відновлювальні роботи на українському цвинтарі. За цей час планується провести інвентаризацію та паспортизацію надгробків, розчистити територію, встановити інформаційну таблицю трьома мовами.

"Табір-експедиція «Вирій» вже всьоме відбуватиметься на території Закерзоння. Плануємо продовжити роботи на цвинтарі, які розпочали в минулому році. Серед наших цьогорічних учасників є нащадки тих людей, що мешкали колись на цих теренах. Для них дуже важливо відвідати рідні землі та долучитися спільно з нами до робіт. Щодо решти учасників, то можу сказати, що дуже приємно бачити активну та зацікавлену молодь, яка хоче краще пізнати історію та культуру своїх предків, що були примусово вивезені зі своїх теренів. Наше завдання — згуртування молоді навколо відновлення матеріальної і духовної культури. Маю надію, що ми зможемо виправдати їхні очікування, зможемо разом з ними знайти відповіді на свої питання та цікаво, пізнавально провести час", - розповіла Христина Дубницька, комендантка табору.

Організатори готують насичену програму для учасників: гутірки-лекції про історію та культуру українців, перегляд фільмів, похід в гори.

"Цей табір має яскравий наочний елемент, адже кожен зможе побачити, наскільки це велика трагедія - примусове переселення. Там сотні закинутих цвинтарів, церков, це все дуже вражає, бо історія переселень в нас в Україні є мало розказувана, мало хто її знає. Те, що люди добровільно відновлюють старий цвинтар, мене спершу дуже дивувало. Табір цікавий ще й тим, що дає можливість реставраторам, студентам і випускникам «Львівської Політехніки», отримати досвід на реальній польовій роботі. Також їде багато тих, хто походить з тих земель, їм цікаво побачити, де жили їхні діди, відвідати могили своїх предків", — поділився враженнями Роман Барабах, учасник минулорічної експедиції.

В межах табору-експедиції передбачено мандрівку визначними місцями та пам'ятками українців у Польщі (Надсяння, Західна Бойківщина, Лемківщина), зустрічі з тамтешніми українцями-автохтонами, лекції, дискусії, тренінги на тему історії, культури, географії етнічних українських земель за межами сучасних кордонів України.

Експедиція триватиме до 19 серпня. 

Подія в соцмережах: https://www.facebook.com/events/644734659015647/

Довідка

«Вирій» - міжнародний науково-пошуковий та освітній табір-експедиція, основним завданням якого є проведення комплексу заходів із відновлення та збереження пам'яток матеріальної культури і знайомство з етнічними українськими землями поза межами сучасної території України. Починаючи з 2008 року «Вирій» відбувається у формі стаціонарного тижневого табору та краєзнавчих мандрівок. На сьогодні в рамках табору відновлено українські цвинтарі у селах Жуків, Подемщина та Князі на території Польщі.

Організаторами табору є Громадське об’єднання «Вирій», куди входять активісти громадських молодіжних організацій та студенти-реставратори з НУ «Львівська політехніка». Серед партнерів ЛММГО — «Пластове товариство "Ватага Бурлаків"», Пласт НСОУ, ЛОО «Лемківщина», ЛОМГО «Молода Лемківщина», ОУМ Спадщина, ГО «Закерзоння» (Канада), Львівська міська рада, Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ