Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

МОН та НАН працюють над відновленням науково-дослідного флоту

МОН та НАН працюють над відновленням науково-дослідного флоту, - Урядовий портал.

МОН та НАН працюють над відновленням науково-дослідного флоту, що був частково втрачений унаслідок тимчасової окупації Криму, де залишилась значна частина українських науково-дослідних установ і науково-дослідних суден. Про це розповів директор департаменту науково-технічного розвитку МОН Дмитро Чеберкус під час виступу на зустрічі спеціальної робочої групи з питань оцінки стану морського середовища, включаючи соціально-економічний аспект, у м. Нью-Йорк, США.

«Важливим завданням для України є також затвердження державної програми морських досліджень. Одним з пріоритетних напрямків цієї програми має стати саме міжнародне співробітництво. Зокрема, Україна активно розвиває такі напрями в області морських досліджень, як біобезпека і біорізноманіття, екологія морів тощо. Ми відкриті для співпраці в цих сферах», – наголосив Дмитро Чеберкус.

Він додав, що відповідно до військово-морської доктрини України основними організаціями в області морських досліджень є університети Міністерства освіти і науки України та інституції Національної академії наук України, які перебувають в таких містах як Київ, Одеса, Херсон і Миколаїв.

«Україна завжди була активним учасником різних міжнародних програм в області морських досліджень. Ми розуміємо, що майбутнє нерозривно пов'язано з вивченням Світового океану в рамках міжнародного співробітництва», – зазначив директор департаменту МОН.

Зустріч спеціальної робочої групи з питань оцінки стану морського середовища, включаючи соціально-економічний аспект, було організовано відділом з питань океану та морського права Управління з правових питань Організації Об’єднаних Націй. Дмитро Чеберкус на цьому заході представляв Україну, оскільки він є Представником Уряду України в Секретаріаті договору про Антарктику.

Захід проводився з метою формування пропозицій щодо розроблення концепції розвитку в галузі міжнародних морських досліджень і технологій.

Сьогодні існує необхідність перезавантаження та перебудови всієї системи українських морських наукових досліджень. Враховуючи сучасний науково-технічний потенціал України та геополітичні умови, перед Україною постали нові завдання та цілі, що, в свою чергу, вимагає нових заходів та підходів до морської наукової діяльності, яка є одним з важливих чинників реалізації національних інтересів України у сфері морської діяльності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ