Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

МОЗ планує змінити тактику подолання епідемії туберкульозу

Попри певну позитивну динаміку у показниках захворюваності на туберкульоз в Україні та смертності від цієї хвороби, їх рівень залишається епідемічним. Тому Міністерство охорони здоров'я планує змінити тактику подолання епідемії цієї соціально небезпечної хвороби.

Про це на прес-конференції у МОЗ, присвяченій Всеукраїнському дню боротьби із захворюваністю на туберкульоз, заявив голова Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Олександр Федько, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Посадовець зазначив, що контроль туберкульозу, особливо стійкого до класичних протитуберкульозних препаратів, - це насамперед комплекс організаційних заходів. "Ми вважаємо, що прийшов час змінити підходи до фінансування і філософії надання медичної допомоги цій категорії хворих", - заявив Олександр Федько.

Він поінформував, що Україна посідає четверте місце у світі за поширеністю мультирезистентного туберкульозу серед хворих, у яких це захворювання виявлено вперше. Крім усього іншого, це призводить до значних економічних витрат, оскільки підвищує вартість лікування у 100 і більше разів порівняно з так званим звичайним туберкульозом.

З огляду на це, вважає Олександр Федько, медичну допомогу хворим на туберкульоз потрібно надавати з орієнтацією на пацієнта, а не на медичний заклад, як це відбувається зараз. Окрім того, необхідно запровадити швидку діагностику мультирезистентного туберкульозу із застосуванням нових сучасних молекулярно-генетичних тестів.

Голова Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань також повідомив, що МОЗ планує найближчим часом вжити заходів для скорочення тривалості перебування хворих на туберкульоз на лікарняному ліжку, тому що такий підхід з наголосом на стаціонарний етап, на думку всіх міжнародних експертів, не сприяє ефективному лікуванню цього захворювання.

Підсумовуючи, Олександр Федько підкреслив, що туберкульоз - це інфекційна хвороба, яка при адекватному лікуванні повністю виліковна. "Але адекватна діагностика і лікування можливі лише за умови відповідальності за кінцевий результат цього процесу усіх ланок, складових і учасників, у першу чергу, самого хворого", - наголосив він.

Довідка. Для українського суспільства проблема туберкульозу є надзвичайно гострою: щороку хвороба вражає майже 32 тис. наших співвітчизників, а помирають від цієї недуги близько 10 тис. осіб. Щодня реєструється близько 90 нових випадків захворювання на туберкульоз, здебільшого серед людей працездатного віку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ