Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Музеї Винників, Самбора і Дрогобича презентували у проморолику

16 травня оприлюднили наступний відеоролик із серії відео "Дивуватися. Цінувати. Берегти. Музеї Львівщини". Про це повідомили Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.

Це відеопроєкт департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА та Ради директорів музеїв Львівщини.

У третьому відеоролику продовжують презентувати музеї Львівщини, серед яких: Історико-краєзнавчий музей м.Винники, Історико-етнографічний музей "Бойківщина" у м. Самбір, музей "Дрогобиччина" у м. Дрогобич. Про це на своїй фейсбук сторінці розповів голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Історико-краєзнавчий музей м.Винники засновано недавно – 1990 року, проте він вже давно посідає чільне місце серед провідних наукових установ України. Тут можна побачити унікальний взірець середньовічного зброярського мистецтва "Меч вікінга" – меч каролінгського типу Х ст.

Унікальний не лише сам меч, але й історія його віднайдення і повернення в Україну, яка за своїм характером, схожа на детективну. Меч був знайдений на Львівщині й так звані "чорні археологи" намагались його нелегально вивезти за межі України. На естонській митниці порушників було затримано, а меч "епохи вікінгів" передано на реставрацію до Національного науково-дослідного реставраційного центру України. З 2019 року меч зберігається в історико-краєзнавчому музеї м. Винники.

Історико-етнографічний музей «Бойківщина» у м. Самбір розповідає нам про культуру, побут і традиції "бойків" - однієї із найбільших за чисельністю гірських етнографічних груп українців. Цікаво, що в будівлі, у якій сьогодні діє музей, до 1981 року був пологовий будинок. І саме тут, 17 серпня 1968 року, народився відомий співак Андрій Кузьменко – лідер гурту "Скрябін".

Окрасою музею "Дрогобиччина" у м. Дрогобич є знаменита церква св. Юра - шедевр дерев’яної сакральної архітектури 15-17 ст. Вона внесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Також працівники музею пишаються мультимедійною експозицією, яка присвячена життю та творчості знаменитого письменника Бруно Шульца.

Довідково

До Міжнародного дня музеїв, який відзначається 18 травня, департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА спільно з Радою директорів музеїв Львівщини підготували серію роликів про музеї Львівщини під назвою "Дивуватися. Цінувати. Берегти. Музеї Львівщини". Загалом роликів є сім, кожний з яких присвячений різним музеям. Метою проєкту є ознайомлення громадськості із музейною культурою області та промоція відвідування музеїв.

Відеоролики оприлюднюють щодня до 18 травня. Усі відеоролики можна переглянути на сайті, фейсбуці та Youtube-каналі Львівської ОДА.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ