Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Музей Андрея Шептицького буде першою локацією інклюзивного туристичного маршруту Львовом

Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
1/5
За кошти міжнародної технічної допомоги у Львові розробляють інклюзивний туристичний маршрут. Він охопить 8 сакральних історичних об’єктів Львова у межах охоронної зони світової спадщини ЮНЕСКО. Про це повідомили 27 квітня у пресслужбі ЛОДА.

27 квітня заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний відвідав перший пункт інклюзивного екскурсійного маршруту – Музей Митрополита Андрея Шептицького і церкву Блаженного Климентія Шептицького. У межах спільного з ГО "Реабілітація осіб з інвалідністю" проєкту до кінця літа тут буде встановлено гідравлічну платформу, яка забезпечить для людей з інвалідністю доступ до унікальних пам’яток.

Музей розташований в колишніх келіях костелу святого Казимира на вул. Кривоноса, 1. Отець Севастіян Дмитрух, фахівець сакрального мистецтва у Львові, зібрав тут понад півтисячі речей митрополита Андрея Шептицького, його брата блаженного Климентія, родини Шептицьких-Фредрів.

В унікальній колекції – ікони, картини, скульптури, давні книги, предмети вжитку, зокрема посуд, яким користувався митрополит, його печатки з гербом. Є і одяг Владики, головні убори, пояси, омофор.

"За моїми підрахунками, вдалося знайти приблизно 6000 унікальних експонатів. Наприклад, роботу Олекси Новаківського "Мойсей" я знайшов ще на початку 2000-х років на смітнику. Робота датована початком ХХ століття, а її викинули. Подібних історій дуже багато, і я пишаюся кожною знахідкою. Усі є важливими для мене і для храмів", - каже о. Севастіян.

Перед відкриттям музею тут відновили стіни, склепіння, підлогу, санвузли – все доступно для людей з  інвалідністю.

"Це, без перебільшення, унікальне місце, надбання усієї країни, духовний осередок  Львова. Це історія і культура нашої нації. Дуже важливо, щоб такі туристичні локації були доступними, наприклад, для тих, хто пересувається на колісному кріслі. Це гарний приклад у частині доступності сакрального місця для кожного. Ми хочемо поширити цей приклад на заклади культури, туристичні місця області. Ми готові ініціювати програму, яка б передбачала збільшення рівня доступності культурних пам’яток, музеїв, тощо, у тому числі, і для туристів з інвалідністю", - зауважив Віталій Загайний.

За його словами, відповідно до статистичних даних, люди з інвалідністю становлять близько 7% населення України.

Так, проєкт зі створення інклюзивного екскурсійного маршруту містом реалізує Львівська Асоціація Розвитку Туризму під егідою обласної державної адміністрації в межах програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020.

Проєкт покликаний захистити громадянські права людей з інвалідністю (осіб, котрі користуються кріслами колісними та осіб, котрі мають вади зору) і створити для них можливості пізнання унікальної культурної і архітектурної спадщини.

Напередодні експерти провели аудит за маршрутом і визначили проблематику доступності кожної з 8 сакральних локацій для осіб з інвалідністю. Відтак,  Юрій Дубик, доцент кафедри реставрації архітектурно-мистецької спадщини Національного університету "Львівська політехніка", вже виготовив технічно-кошторисну документацію. Відбулись експертні слухання, опісля документацію було презентовано на засіданні Комітету з доступності міського середовища й передано структурним підрозділам міської ради. А районним адміністраціям Львова надано доручення щодо визначення заходів та переліку необхідних робіт з благоустрою на туристичному маршруті.

"Маршрут охоплює історичний центр Львова і Підзамче, - коментує керівник проєкту Андрій Мацелюх, директор Львівської Асоціації Розвитку Туризму. - Таким чином ми скеровуємо гостей від центру міста до його інших районів. Чому Підзамче? Бо звідти починався розвиток Львова, сьогодні в цьому унікальному районі мало екскурсій і його хочемо відкрити для туристів та й полегшити щоденне життя мешканців – в сенсі створення інклюзивного середовища".

Зазначимо, проєкт втілюється паралельно у Львові й Перемишлі.

Перелік об’єктів екскурсійного інклюзивного туристичного маршруту:

  • Церква-музей Блаженного Климента Шептицького (вул. Кривоноса, 1);

  • Монастир сестер студиток/колишній Бенедиктинський монастир (вул. Вічева, 2);

  • Церква Божої Матері Неустанної Помочі (вул. Марії Сніжної, 2);

  • Церква Івана Хрестителя (пл. Старий Ринок, 3);

  • Церква Святого Миколая (вул. Хмельницького, 28);

  • Монастир Святого Онуфрія (вул. Замарстинівська, 36);

  • Церква Святої Параскеви П’ятниці (вул. Хмельницького, 77);

  • Храм Святого Мартина (вул. Жовківська, 8).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ