Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

МВФ не чекатиме: Греція має заплатити, або дефолт

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард заявила, що фонд не дасть більше відстрочки Греції для боргових платежів.

За її словами, якщо грецький уряд не заплатить до 30 червня, Греція опиниться в стані дефолту.

"Я сподіваюся, що цього не станеться. Я дуже на це сподіваюся", - сказала Лагард.

Тим часом, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що домовленість із Грецією щодо її заборгованості з основними кредиторами - ЄС, МВФ і Європейським центральним банком - усе ще досяжна.

Виступаючи в бундестазі, Меркель сказала, що Німеччина робить усе можливе для того, щоб Греція залишилася в складі єврозони, але додала, що Афіни мають серйозно ставитися до проведення реформ.

"Я все ще переконана, що за бажання все можливо", - сказала канцлер.

Ангела Меркель зробила цю заяву перед початком зустрічі міністрів фінансів країн єврозони в Люксембурзі.

Протягом найближчих двох тижнів Греція повинна або домовитися про реструктуризацію своєї заборгованості, або оголосити дефолт у зв'язку з невиконанням чергового платежу МВФ, що становить 1,6 млрд євро.

Греція вже перенесла виплату 300 мільйонів євро, яка мала відбутися наприкінці травня, на кінець червня.

Варіанти розвитку подій

Варіант 1: Домовленості досягнуто не буде. Греція оголосить дефолт за виплатами своїх боргів МВФ і ЄЦБ. У такому разі Європейський центральний банк припинить програму екстреної допомоги банкам Греції, що призведе до масового вилучення вкладів, введення обмежень над рух капіталу і можливого виходу Греції з єврозони
Варіант 2: Греція досягне домовленості зі своїми кредиторам в останню хвилину, уникне таким чином дефолту і залишиться у складі єврозони
Варіант 3: Домовленості досягнуто не буде, але обидві сторони спробують зам'яти протиріччя і Греція поки залишиться у складі єврозони

Головний представник Греції на переговорах, заступник міністра закордонних справ Евклід Цакалотос, сказав в інтерв'ю ВВС, що будь-яка домовленість повинна бути реалістичною з економічної точки зору.

"Пару тижнів тому ми представили наші пропозиції, думаючи, що вони відображають загальні погляди, висловлені під час переговорів за останні два чи три місяці, - сказав він. - Ми вважаємо, що ми йдемо на компроміс, ми пропонуємо нові ідеї, в той час як інститути (ЄС, МВФ і ЄЦБ. - Ред.) представили пропозиції, які майже не відрізняються від їх початкової позиції".

"Ми впевнені, що компроміс можна знайти, що ми можемо знайти прийнятну для всіх позицію, але всі домовленості про реформи, про фінансування в майбутньому, про програму інвестицій повинні бути економічно здійсненними", - додав Цакалотос.

Міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс раніше сказав, що перед Грецією стоїть "політичний і моральний обов'язок" досягти домовленості з кредиторами.

Він, однак, додав, що не розраховує на владнання кризи на зустрічі міністрів фінансів країн єврозони в четвер.

Зустріч завершилася без домовленості, і наступна спроба домовитися відбудеться в понеділок.

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас у четвер бере участь в економічному форумі в російському Санкт-Петербурзі, а на п'ятницю заплановані його переговори з президентом Володимиром Путіним.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ