Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Український науковець знайшов 144 київські стародруки на горі Афон

Науковий співробітник Інституту історії України НАН України Сергій Шумило під час експедиції на гору Афон у Греції знайшов 144 стародруки з київських друкарень.
Фото з Facebook-сторінки Сергія Шумило

Про це він повідомив на своїй фейсбук-сторінці, – передає Читомо.

Науковець знайшов 144 стародруки XVIII століття в книгосховищі одного з афонських монастирів. Більшість зі стародруків видані в друкарні Києво-Печерської лаври.

«Сам неймовірно вражений такою кількістю українських стародруків. Це тільки видання XVIII ст., а ще ж тут зберігається понад 20 рідкісних видань Київської митрополії XVI−XVII ст. (серед них три примірники Острозької Біблії 1581 р.)», — повідомив Сергій Шумило.

За його словами, найбільше українські стародруки передавали на Афон в проміжку з 1730-х до 1770-х років. Після цього періоду кількість видань, що надходили до грецького православного монастиря, різко зменшилась. «Припинення надходжень книжок пов’язане з ліквідацією Катериною II автономії Гетьманщини в 1764-му, знищенням Запорозької Січі в 1775-му та остаточною ліквідацією козацького полково-сотеннного устрою України в 1781 на підконтрольних Російській імперії територіях», — пояснив науковець.

Він переконаний, що розвиток української культури та книговидання можна простежити за надходженням стародруків на Афон, як і штучне придушення цього процесу владою Російської імперії.

«Не знаю, чи є ще десь, щоб в одному місці було сконцентровано таку велику кількість українських стародруків? І це тільки в одному монастирі. Це просто неймовірно. Все це неоціненні скарби української духовно-культурної спадщини, які зберігаються в закритих книгозбірнях афонських монастирів», — ділиться враженнями Шумило.

Науковець підсумовує, що така кількість стародруків на горі Афон означає, що в тодішнього духовенства Києва та Афону були тісні зв’язки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ