Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Греція запроваджує шестиденний робочий тиждень

Греція запровадила шестиденний робочий тиждень для деяких галузей промисловості, намагаючись прискорити економічне зростання.

Про це пишуть Guardian та BBC.

Згідно з новим законодавством про працю, у Греції буде дозволений 48-годинний робочий тиждень. Нововведення запрацювали з 1 липня.

Шестиденна схема поширюватиметься на приватні підприємства, які надають послуги цілодобово, чергуючи зміни.

Водночас працівники окремих галузей промисловості та виробничих потужностей матимуть можливість працювати додаткові дві години на день або додаткову восьмигодинну зміну з надбавкою в розмірі 40% до денної зарплати.

Туристичний бізнес і харчову промисловість нові правила не зачеплять.

Роботодавці, які вирішать ввести 48-годинний робочий тиждень, повинні будуть повідомити працівників принаймні за 24 години до початку зміни. Додаткова понаднормова робота понад вісім годин не допускається.

Також роботодавці зможуть пропонувати новим працівникам випробувальний термін до шести місяців і звільняти їх протягом першого року без компенсації або попередження, якщо інше не домовлено.

Додатковий робочий день буде винятковим заходом, допустимим лише у відповідь на збільшення робочого навантаження, запевнили у міністерстві праці та соціального забезпечення Греції.

Зміни до законодавства схвалили ще минулого року через проблеми з продуктивністю в країні. Багато працівників працювати додаткові години й часто не отримувати компенсацію за цей час. Окрім того, чиновники відзначають брак кваліфікованих працівників через скорочення населення.

«Цей захід ніяк не впливає на встановлений законом п’ятиденний робочий тиждень. Натомість він призначений для вирішення термінових оперативних потреб, які неможливо задовольнити коштом наявної пропозиції спеціалізованих працівників», — сказала речниця міністерства.

Однак критики стверджують, що реформа в кінцевому підсумку стане вироком для п’ятиденного робочого тижня, оскільки дозволяє роботодавцям диктувати, чи потрібен шостий робочий день.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ