Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Минулого року на Львівщині від раку молочної залози пролікувати 6 тисяч 25 жінок

На Львівщині створюють мережу активістів із знаннями, вміннями щодо вирішення проблеми раку молочної залози. Щоб реалізувати створення такої мережі в області, проводяться тренінги та навчання для лікарів, фельдшерів та медичного персоналу. Ці заходи проводяться у рамках програми Фонду ім. Комен «Глобальна ініціатива з обізнаності щодо раку молочної залози».
Як повідомила сьогодні під час засідання львівського Прес-клубу менеджер програми Олеся Бондар, у боротьбі із захворюваністю на Львівщині найбільш негативними явищами є низька обізнаність жінок про рак молочної залози, відсутність мотивації для діагностики та недостатня підготовка фахівців. За словами заступника головного лікаря Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Романа Цьолка, пригальмовують боротьбу з хворобою в області також цілителі та знахарі – коли до них звертаються жінки із хворобою, то вони не скеровують їх у лікувальні заклади, і таким чином сприяють розвиткові хвороби та її переходу на вищий рівень.
«У минулому році у Львівській області вдалося пролікувати 6 тисяч 25 жінок. Однак, із 707 виявлень захворюваності, 185 – це захворюваність ІІІ та ІV стадії, які лікувати дуже важко. І саме через пізнє виявлення росте рівень смертності. Також на Львівщині у минулому році 10% жінок вдалося зробити органозберігаючі операції. І знову ж таки, такі операції можна робити лише на І та ІІ стадії розвитку хвороби», - повідомив Роман Цьолко.
Фахівці закликають жінок проходити обстеження, щоб була змога виявляти захворюваність на ранніх стадіях.
Зазначимо, що на Львівщині на 100 тисяч населення у 60 жінок виявляють рак молочної залози. Порівняно із загальноукраїнськими, ці показники посередні. Найнижчий рівень захворюваності у Закарпатській та Чернігівській областях, а найвищий – в Харківській та Одеській.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ