Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мирні протести в Гонконгу тривають на тлі стриманої реакції Заходу

Десятки тисяч протестувальників вийшли на акцію протесту в Гонконгу в неділю. Протести в Гонконгу тривають вже одинадцятий тиждень.

Спостерігачі відзначили мирний характер протесту. На початку тижня протестувальники проводили акції на території аеропорту, що примусило один з найбільших аеропортів Азії скасувати сотні рейсів. Інцидент, коли протестувальники напали на двох осіб в аеропорту, звинувативши їх у прихованій роботі на поліцію, змусив оглядачів сумніватись, чи залишаються протести мирними, однак недільна акція підтвердила мирний характер протестів, зазначає Голос Америки з посиланням на CNN.

Протестувальники побоюються, що влада Китаю придушить повстання військовим чином, принісши значні економічні збитки регіону та зашкодивши демократії.

Президент США Дональд Трамп раніше назвав ситуацію в Гонконгу "складною", але утримався від прямої критики Китаю. Низка впливових американський законодавців виступили з заявами на підтримку протестувальників.

В спільній заяві Канади та ЄС стосовно ситуації в Гонконгу, офіційні представники також утримались від осуду Китаю.

В заяві, виданій 17 серпня міністром закордонних справ Канади Христею Фріланд та верховним представником ЄС із зовнішньої політики і безпеки Федерікою Моґеріні, зокрема, наголошується на міцних відносинах Канади, ЄС та Гонконгу на основі принципу "єдина країна, дві системи" і зазначається: "Критично важливо бути стриманим, відкинути насильство і вжити негайні кроки для деескалації ситуації".

Оглядач Майкл Боцюрків, який раніше проводив паралелі між протестами в Гонконгу та Революцією гідності в Україні, назвав заяву "беззубою".

Заява "беззуба і, як видається, ставиться до протестувальників Гонконгу як до таких самих поганих хлопців, що і поліція та уряд Гонконгу і репресивний режим Пекіна, який на межі проведення військової інтервенції... Протестувальники, які виборюють демократію в Гонконгу, можливо, поставляться до цього як до раптового удару в живіт від тих, хто, як очікувалось, виступає за них", - пише Боцюрків.

Протести почались в червні через спроби прийняття закону про примусову екстрадицію з території Гонконгу до Китаю. Законопроект було відкладено через протести. Протестувальники вимагають повністю відкликати законопроект і розслідувати інциденти свавілля поліції.

Нагадаємо, 17 серпня у Гонконзі знову зібралися антиурядові протести.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ