Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

"Мирний план": Китай передбачає, що війна в Україні закінчиться влітку

Китайські військові експерти прогнозують, що війна в Україні закінчиться влітку 2023 року, імовірно, й з цією метою з'явився китайський "мирний план".
Фото: Getty Images

Японське видання Nikkei Asiaпише, що після того, як протягом минулого року Китай уникав занадто глибокого втручання у війну росії проти України, минулого місяця він несподівано виступив з мирною пропозицією.

Китай офіційно представив свій мирний план з 12 пунктів 24 лютого, через рік після початку вторгнення рф. У документі закликали до якнайшвидшого припинення вогню і відновлення переговорів між обома сторонами з метою мирного врегулювання.

Цьому передувала симуляція конфлікту в Україні, опублікована провідним аналітичним центром у Пекіні — Академією військових наук (AMS). 

За словами джерел, близьких до китайського уряду, AMS зробила висновок, що війна завершиться приблизно влітку 2023 року, і "росія матиме перевагу". Як російська, так і українська економіки будуть надто виснажені, щоб продовжувати війну після літа, йдеться у звіті.

Nikkei допускає, що цілком можливо, що результати були перекручені на користь росії, щоб догодити керівництву Китаю, що схиляється до москви.

Утім Пекін вважає, що Європа все ще відкрита для прямих інвестицій і передачі технологій Китаю, а поліпшення відносин з регіоном призведе до економічного відновлення. Також Китай хоче підтримувати дружні відносини з Україною. 

Найкращим сценарієм для Сі було б, якби росія й Україна розпочали переговори після того, як китайський лідер представить Путіну мирний план. Це показало б Китай як справжнього співрозмовника щодо припинення вогню і поставило б його у вигідне становище.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ