Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Мистецько-інтелектуальний форум Via Carpatia відбудеться в Івано-Франківську

«Майбутнє традиції: українське у глобальному світі» — такою буде головна тема цьогорічного Форуму Via Carpatia. Форум проходитиме вшосте.

У минулі роки він відбувався у серці Гуцульщини - у Верховині та Криворівні, а також у Львові. А цього разу дводенним простором для діалогу і осмислення української традиції, її трансформації в майбутньому та презентації у світі стане місто Івано-Франківськ.

14-15 жовтня прикарпатський край збере десятки українських інтелектуалів, військових письменників, волонтерів, митців, освітян, науковців, акторів, громадських та політичних діячів.

У рамках Via Carpatia 2023 буде проведено шість панельних дискусій: «На перехресті. Доля традиції в глобалізованому світі», «Вийти з тіні. Позиціонування України в світі», «Еміграція та солідарність. Між консервацією давнього і просуванням сучасного», «Становлення Збройних Сил та волонтерства. Роль традиції в модернізації», «Віднайдення себе. Війна як тригер національного самопізнання» і «Церква між традицією та майбутнім». Серед спікерів – Віталій Портников, Йосиф Зісельс, Микола Княжицький, Мирослава Барчук, Анжеліка Рудницька, Ростислав Держипільський, Ольга Сало, Ельміра Аблялімова, Тетяна Пилипець, Володимир В’ятрович, Богдан Тихолоз, Віталій Гайдукевич, Марина Сингаївська, Леонід Фінберг, Антін Борковський та інші. Усі дискусії можна буде дивитися у прямому етері телеканалу «Еспресо».

«Via Carpatia 2023 – це місце зустрічі сильних, — каже ініціатор Форуму, народний депутат України, голова підкомітету з питань культурної політики комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України Микола Княжицький. – Для нас важливо залучати учасників зі всіх куточків України: від Карпат до Криму, від Києва, Івано-Франківська до Полтави, тих, хто творить сьогодення і проектує майбутнє України – у світовому контексті».

Водночас проходитиме Літературно-мистецька зустріч «Слово у війні» — книжкова толока, на яку до Івано-Франківська приїде близько двох десятків військових письменників. Дехто – прямісінько із фронту. Зокрема, гостре та живе «Слово у війні» на Via Carpatia звучатиме від Олександра Лисака, Олени Лотоцької, Катерини Флекман, Сергія Дзюби, Артемія Кірсанова, Валерії Борщевської, Володимира Скоростецького, Андрія Лотоцького, Андрія Кириченка, Василя Паламарчука, Віталія Запеки, Віктора Янкевича, Олени “Ластівки” Мокренчук, Рустама Дмитрука, Андрія Гуменюка, Ольги Донеччанки.

“На Форумі військових письменників, як правило, збираються ті, хто — так вони про себе кажуть — не вважають себе письменниками. Бо «просто описують те, що бачили на власні очі». Зауважте, те, що бачили на власні очі на «нулі», — пояснює кураторка “Слова у війні” Тетяна Пилипець, директорка Львівської бібліотеки імені Романа Іваничука, співзасновниця Форуму військових письменників та літературно-мистецького фестивалю “Кальміюс”.

Куратором мистецької складової Форуму є лауреат Шевченківської премії, видатний театральний режисер та актор кіно Ростислав Держипільський. Цьогоріч інтелектуальні дискусії доповнить Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка – показом вистави «Нація». Також очікується виступ оркестру 10-тої окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» і співака Юрія Йосифовича. Відбудеться низка тематичних лекцій у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника. Форум вестиме легенда української музики незалежності, заслужена артистка України Анжеліка Рудницька.

“Івано-Франківськ, хай мені простять всі інші регіони України, — найближчий до Карпат, до Гуцульщини. Тож логічно, що Via Carpatia відбудеться саме тут, — зауважує генеральний директор- художній керівник Івано-Франківського національного драмтеатру ім. Івана Франка Ростислав Держипільський. — Цієї осені завдяки Via Carpatia Івано-Франківськ на кілька днів стане багатшим, об’ємнішим. Наш театр має нагоду показати учасникам та гостям Форуму одну з наших родзинок: виставу “Нація” за однойменним твором Марії Матіос. Ми грали її багато де — і за кордоном, і по Україні: від гори Пів Іван — до Прип’яті. Це дуже символічна постановка - про збереження ідентичності. І трагедія, показана в “Нації”, суголосна з нашими днями - як застереження і ще одне нагадування про те, що українська нація зараз бореться з ордою, захищаючи увесь світ. Час усім усвідомити, що це останній бій”.

Традиційно під час Via Carpatia відбудеться вручення премії імені видатного друга України, польського філософа та літописця Гуцульщини Станіслава Вінценза «За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ