Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

МЗС прокоментувало доповідь управління Верховного комісара ООН з прав людини

МЗС прокоментувало доповідь управління Верховного комісара ООН з прав людини. Повідомили Гал-інфо в прес-службі МЗС України.

8 грудня в Женеві та Нью-Йорку була представлена 12-а доповідь Управління Верховного комісара ООН з прав людини. Доповідь підготовлена Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні (ММПЛ), яка була розгорнута у березні 2014 року на запрошення Уряду нашої держави. Документ охоплює період 16 серпня – 15 листопада 2015 р. і, на думку МЗС, дає достатньо об‘єктивну картину подій, зокрема, на сході України.

Серед найважливіших висновків місії є прямі підтвердження постачання на Донбас з Російської Федерації зброї та найманців через тимчасово неконтрольовану Україною ділянку кордону з РФ. Місією задокументовані злочини, скоєні підконтрольними Росії незаконними збройними формуваннями на окремих територіях Донецької та Луганської областей, робиться наголос на їхній відповідальності за вбивства цивільних осіб, викрадення людей, тортури, сексуальне насильство, примусову працю, вимагання грошей та інші порушення прав людини, а також на невідворотності покарання.

Українська сторона всебічно поділяє висновок УВКПЛ, що повна імплементація Мінських домовленостей залишається єдиною стратегією для досягнення мирного врегулювання на Донбасі, і закликає Російську Федерацію повністю виконати свої зобов’язання згідно з цими документами.

Традиційно окремий розділ 12-ї доповіді присвячено ситуації в окупованих Російською Федерацією Автономній Республіці Крим та м.Севастополь, де продовжують грубо порушуватися права кримських татар та етнічних українців. Цього разу помітна увага у документі привертається до становища української мови на півострові, рівень викладання якою у школах знизився з 2013 р. більш, ніж у десять разів. Сьогодні лише у двох навчальних закладах – в Алушті та Феодосії – можна отримати початкову та середню освіту українською. У цьому зв’язку приєднуємося до заклику УВКПЛ до окупаційної влади забезпечити можливість кримчанам отримувати освіту українською мовою.

Місія вказує на триваючу практику утисків політичних та громадянських прав, залишаються нерозслідуваними кричущі випадки вбивств, незаконних арештів, зникнень проукраїнських активістів, що мали місце на півострові з часу окупації АРК Росією. Українська сторона підтримує висловлені Управлінням Верховного комісара рекомендації самопроголошеній владі Криму та РФ припинити використання місцевих так званих «силових структур» та «системи правосуддя» як засобів політичного тиску, шантажу та залякування опонентів.

Ми також вимагаємо від Росії забезпечити постійний доступ Моніторинговій місії та іншим міжнародним правозахисних механізмам на територію Автономної Республіки Крим. На наше переконання, кричуща ситуація з правами людини на півострові після російської окупації заслуговує на докладне вивчення та окрему розгорнуту доповідь УВКПЛ. 

У 12-ій доповіді УВКПЛ позитивно оцінюються кроки, здійснені українською владою, у тому числі на законодавчому рівні, для зміцнення захисту прав людини, а також вітається співпраця Уряду України з ММПЛ. Документ містить також низку рекомендацій українській стороні, спрямованих на поліпшення ситуації з правами людини в Україні. Всі вони будуть, як і попередні, уважно розглянуті та враховані. Українська сторона високо оцінює діяльність Моніторингової місії з прав людини в Україні. Її доповіді, висновки та рекомендації розглядаємо як можливість побачити ситуацію у галузі прав людини в контексті російської агресії очима міжнародних експертів та слушну нагоду для аналізу та виправлення виявлених проблем.

Переконані, що підвищена увага неупереджених експертів ООН до ситуації з правами людини на окупованій території Автономної Республіки Крим та в окремих районах Донецької та Луганської областей сприятиме широкій міжнародній обізнаності з кричущими системними порушеннями прав людини, що мають місце внаслідок агресивних дій Російської Федерації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ