Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

МЗС України висловило протест РФ через ув’язнення кримських татар

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест Російській Федерації у зв’язку з неправомірним вироком Північно-Кавказького окружного військового суду, оголошеним у м.Ростов-на-Дону 18 червня громадянам України Тимуру Абдуллаєву, Узеіру Абдуллаєву, Рустему Ісмаілову, Емілю Джемаденову, Айдеру Саледінову за сфабрикованими звинуваченнями в участі у діяльності терористичної організації, - повідомляє прес-служба МЗС.

Як і у попередніх випадках, т.зв. ʺсудʺ відкинув аргументи сторони захисту щодо відсутності доказової бази і складу злочину у діях п’яти українських громадян - фігурантів т.зв. ʺсімферопольської справи Хізб ут-Тахрірʺ. Натомість, ʺсуддіʺ повністю підтримали сторону обвинувачення у визначенні ʺпокаранняʺ для громадян України.

Розглядаємо це як наочне свідчення повної заангажованості та залежності російської судової системи, а також як черговий приклад застосування російською окупаційною адміністрацією антитерористичного законодавства для прикриття політичних репресій проти представників кримськотатарського народу. Так, за рішенням ʺсудуʺ, Т.Абдуллаєв засуджений до 17 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму, Р.Ісмаілов – до 14 років, У.Абдуллаєв - до 13 років, А.Саледінов та Е.Джемаденов – до 12 років позбавлення волі.

Закликаємо міжнародну спільноту засудити ці неправомірні рішення і посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на державу-агресора з метою припинення Росією порушень прав людини у тимчасово окупованому Криму, звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України в РФ та відновлення територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах.

Російська Федерація має виконати у повному обсязі резолюції Генеральної Асамблеї ООН ʺТериторіальна цілісність Україниʺ від 27 березня 2014 року, ʺСтан з правами людини в Автономній Республіці Крим і м.Севастополь (Україна)ʺ від 19 грудня 2016 року, 19 грудня 2017 року та 22 грудня 2018 року, а також наказ Міжнародного суду ООН щодо запобіжних заходів у рамках позову України проти Російської Федерації стосовно застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Російський суд оголосив вироки п’яти кримським татарам: від 11 до 17 років за ґратами

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ