Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

На Хмельниччині до Православної Церкви України доєналася ще одна громада і давній храм

6 квітня 2021 року Верховний Суд України підтвердив законність доєднання громади села Сутківці, що на Хмельниччині, та давнього храму до Православної Церкви України. Про це інформує прес-служба ПЦУ.

"У селі Сутківці, що на Хмельниччині, вже майже шість століть височіє унікальна церква-фортеця, що є одним із найдавніших взірців оборонних споруд Поділля. Вона двоярусна, зведена у XV столітті у формі хреста із чотирьох циліндричних частин.

Цей храм був побудований у готичному архітектурному стилі з бароковими рисами та формами. Але в 1894-му та 1903-му зовнішній вигляд святині намагалися «уніфікувати»: замінили стрункі гонтові дахи на бляшані й пологі. Але навіть зі стараннями, притаманними часам Російської імперії, уніфікувати усі храми за виглядом, ця святиня продовжувала вирізнятися не лише зовнішністю, а й історією. Через підвали храму колись можна було дістатися до Сутківського замку, а на другому ярусі храму й досі збереглися бійниці-машикулі – спеціальні оборонні архітектурні елементи середньовічних споруд.

Під час радянських антирелігійних гонінь церкву двічі закривали, півстоліття храм стояв занедбаний, а потім його нарешті повернули вірним. На початку 2000-х святиню почали реставрувати: повернули втрачені середньовічні форми, відновили покриття стін та почали відновлювати старовинні фрески.

Невдовзі після того як постала єдина помісна Православна Церква України, в лютому 2019 року релігійна громада с. Сутківці провела загальні збори, на яких прийняла рішення доєднатися до ПЦУ. Але колишній настоятель храму звернувся до суду з позовом, в якому вимагав визнати перехід громади незаконним. Судовий процес затягнувся на кілька років. І ось 6 квітня 2021 року Верховний Суд України підтвердив законність доєднання громади та храму до Православної Церкви України. Це рішення, ухвалене найвищою судовою інстанцією України, стало першим серед низки судових спорів, ініційованих Російською Православною Церквою в Україні з початку активного процесу переходів релігійних громад України до нашої Церкви.

Відтак, з Божою допомогою, в цій унікальній святині лунатиме молитва рідною, українською мовою. Слава Богу за все!", - сказано у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ