Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині досі є близько 150 комуняцьких ідолів, - Олег Радик

Радник начальника Львівської військової адміністрації Олег Радик розповів, що на Львівщині орієнтовно залишилось до 150 пам'ятників комуністичного режиму.

"В мене таке враження, що людям абсолютно байдуже на цю декомунізацію. Одиницям це цікаво і таке враження, що всі патріоти на фронті. Більшість на місцях просто байдужа. Вишукують причини процедурного характеру, вишикують причини що в них нема грошей і так далі", - розповів в коментарі Гал-інфо Олег Радик.

Він зазначив, що щоб не було і який би опір не чинили на місцях всі комуністичні ідоли на Львівщині будуть знесені. Громади мали три місяці на виконання рішення начальника військової адміністрації Львівщини Максима Козицького, зараз це мають оперативно зробити районні адміністрації.

"Наступним етапом за це питання візьметься обласна адміністрація. Але надіюсь, що до цього не дійде", - розповів радник начальника Львівської військової адміністрації Олег Радик.

Олег Радик додав, що багато громад поприймали рішення про демонтаж і "забули" його виконати. Деякі не прозвітували про виконання. До прикладу в Золочівському районі з 40 так званих пам'ятників демонтували лише два. Але загалом розуміння є всюди крім двох сіл - Ожидова та Олесько, які наполягають на збереження комуністки-колгоспниці.

"Ймовірно вона їм щось рідне символізує. У нас в багатьох в голові таке накаламучено, що якщо цей ідол має ознаки жіночої статі, то  вони не хочуть цього чіпати. вони хочуть начепити на неї тризуб, вишиванку та назвати, якоюсь українською матір'ю. Але цього не буде. Треба розуміти, що і задля чого ставили ці люди. Перемальовувати та прикручувати до комуняцьких пам'ятників інші голови ніхто не буде", - додав Олег Радик. 

Він також роз'яснив вимоги основні вимоги до питання декомунізації:

  • якщо пам'ятник несе в собі радянське, комуністичне минуле - він має бути демонтований;
  • якщо є десь згадки про так звану "Велику вітчизняну війну" - вони мають бути демонтовані;
  • зірки, радянські герби інші символи комунізму - мають бути демонтовані;
  • якщо є поховання - вони мають бути перенесені на кладовище.

Як також зазначив радник начальника Львівської ОВА, дуже пасивною в даному питанні є Львівська міська громада, яка не подала жодної інформації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ