Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині фельдшер вперше прийняв пологи просто в кареті «швидкої»

Малеча народилася здоровою та з усмішкою
Фото з фейсбуку Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф

Фельдшер із медицини невідкладних станів Андріян Панкулич зі Львівщини прийняв пологи просто в кареті швидкої. Малеча народилася здоровою та з усмішкою.

Про це у фейсбуці повідомляє Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Андріян Панкулич – 20-річний фельдшер з медицини невідкладних станів пункту базування «Добромиль» станції «Самбір». Пізнього вечора надійшов виклик на пологи..

«Ми із водієм Ростиславом Коростенським взяли сумки, сіли в машину – їдем. Дорогою телефоную, прошу зібрати речі в пологовий і бути напоготові, щоб не гаяти часу. Приїхали. Почали обстежувати пацієнтку, збираєм анамнез. УЗД, інші медичні записи. У Старому Самборі, де на обліку стояла жінка, їй саме на цей час поставили термін пологів. «Чому не поїхали в лікарню?», – запитую. Каже, що ніщо не вказувало на родову діяльність і перейми почалися з пів години тому», - розповідає медик.

Працівники швидкої взяли пацієнтку на м’які ноші – і в «швидку». Андріян дорогою контролював її стан, тиск. Водій робив все, що може, на сільській дорозі. Тож бригада швидкої сподівалася що породіллю вдасться довезти до пологового.

«Але спостерігаю, час між переймами зменшується – щодві хвилини, кожні півтори… Телефоную в ОДВ черговому відповідальному лікарю, нехай дадуть лікарську бригаду на підмогу. Я сам, досвіду приймати пологи в мене не було, та й де б він узявся – мені, як пишуть лікарі в своїх картках, повних 20 років. Треба перестрахуватися. Диспетчер одразу організувала бригаду зі Старого Самбора – вони їхали мені назустріч», - розповідає фельдшер.

Тільки заїхали в Добромиль, як відійшли навколоплідні води. Водій побіг за колегою, а медик діє за протоколом.  Дитинка народилася дуже швидко.

«Як для мене на перший раз – то як на замовлення. Гарні класичні пологи. Це я собі мабуть заробив доброю роботою», – усміхається і щиро тішиться Андріян.

Якраз прийшов фельдшер, тож уже вдвох наклали затискачі, перерізали пуповину. Зробили новонародженому хлопчику первинний туалет. Відсмоктувачем забрали з дихальних і носових шляхів слизь. Дитину оцінили – малюк повністю здоровий. І перше, що зробив на цьому світі хлопчик – то почав усміхатися.

З мамою теж все гаразд, одразу відділилася плацента, жінка усміхалася і дякувала медикам.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ